spot_img
spot_img
N24VijestiBiH: Mine i dalje predstavljaju problem

N24-VIJESTI

BiH: Mine i dalje predstavljaju problem

PODIJELITE ČLANAK

Skoro 30 godina od rata mine prijete stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Do sada je od mina stradalo skoro dvije tisuće ljudi. Položaj deminera koji sprječava da taj broj bude i veći odavno nije zadovoljavajući. Očekuju poteze novog ministra obrane.

Svaki dan ogroman rizik

Samo da mina ne eksplodira, jedina misao svakog deminera. Hrabro ulaze u nepristupačna područja. O svom položaju ne stignu razmišljati, a on i nije tako dobar. U Oružanim snagama mogu deminirati do 40 godine.

Radenko Golijanin ima 38 godina.

Dakle za dvije godine… Ostat ću bez posla…Plan nemam, a teško je doći do napredovanja… mi smo zaista tijekom cijele godine na terenu, kaže Radenko Golijanin, deminerska bojna OS BiH.

Tako zbog zakona bez posla ostaju u najboljim godinama – kada steknu vještine i iskustvo.

Voljeli bismo da se to promijeni i apeliramo na naše ministarstvo da se to popravi ako je moguće, kaže Golijan.

O tom trenutku razmišlja i Armin Vehab. On je vođa tima i u deminerskoj jedinici radi 13 godina.

Ne može se reći da ne postoji doza straha ni danas… ali evo… godine iskustva su dovele do toga da se razmišlja drugačije. Još uvijek se nadam da će OS BiH uraditi nešto i da ću ostati duže, ističe Armin Vehab.

Da su to oni zaslužili pokazuju i rezultati: prošle godine očišćeno preko dva milijuna kvadrata. Prave se planovi i za ovu. Trenutno su aktivna radilišta u Hercegovini.

Svoju organiziranost pripadnici Oružanih snaga pokazuju i van države. Mnogi su sudjelovali u misijama, a Sead Jonuzović u čak četiri.

Imali smo mogućnost da vidimo druge vojske sa kojima smo radili, samim tim smo usklađivali i ocjenjivali naš stupanj obučenosti i profesionalnosti i na visokoj smo razini. Ni u kom slučaju ne zaostajemo za drugima, kaže Sead Jonuzović, OS BiH.

Koliko je njihov rad važan govori podatak o broju stradalih građana: njih 618 izgubilo je život. Da nije ovih hrabrih ljudi taj broj bi sigurno bio i veći. Oni žele da stradanje od mina bude svedeno na nulu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img