N24VijestiBiHČEVRA: Stranke iz Sarajeva žele da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva, od...

Vijesti iz politike

ČEVRA: Stranke iz Sarajeva žele da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva, od svakog rješenja prave babarogu

PODIJELITE ČLANAK

Da se posljednjih dana iz političkog, javnog i medijskog Sarajeva mogu čuti bar poneki glasovi i tračak razuma, koji vide puno dublje uzroke problema i stanja u koji je dovedena BiH, a da im za to nije odgovoran Milorad Dodik, hrvatska i srpska politika kako u BiH tako  iz Hrvatske i Srbije, svjedoče istupi komunikologinje Belme Buljubašić s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu i politički analitičar Omer Čevra.

Buljubašić je izjavila je kako su Željka Komšića izabrali uglavnom Bošnjaci, da su probosanske stranke zapravo bošnjačke, te da u BiH ne postoji istinski lijevo orijentirana stranka.

“Tzv. probosanskohercegovačke snage djeluju isključivo u Federaciji BiH i to u onom dijelu gdje su Bošnjaci većina. Nema ih skoro nikako u dijelu FBiH u kojoj većinu čini hrvatski narod, kao što ih nema ni u Republici Srpskoj. Srbi i Hrvati tu tzv. probosansku politiku vide isključivo kao bošnjačku, što ona u biti i jeste, jer se sa i SDA naziva strankom koja je ‘probosanska’, a što druga dva naroda vide kao bošnjački unitarizam pri čemu bi bili preglasani u svakom pitanju oko kojeg se ne slažu”, rekla je za TV N1 Buljubašić

Hrvati imaju ozbiljan problem s izborom Željka Komšića kojeg su izabrali uglavnom Bošnjaci, što je potpuno opravdan bijes. I to znaju i oni koji slave izbore Komšića, jer bi identično bilo i da njima drugi narod bira predstavnika”, rekla je komunikologinja sa Univerziteta u Sarajevu naglasivši da ne treba, u cijeloj krizi, izostaviti i to da se javnost u Republici Srpskoj zadnjih desetak godina dodatno distancirala od bilo kakve ideje BiH kao zajedničke države:

“Interesira ih isključivo RS, za sve probleme optužuju ‘političko Sarajevo’, prijeti se odcjepljenjem, a ono što je primjetno jeste i da vlast i opozicija u entitetu Republici Srpskoj imaju identičnu retoriku”, te dodaje da je baš to ono što građani u entitetu FBiH često naglašavaju, a pritom ne vide da se i u ovom dijelu zemlje slično događa: da se i vlast i opozicija slažu oko ključnih stvari koje ne odgovaraju svim narodima.

“Želim reći da se ovdje svi čvrsto drže svojih pozicija i stavova. Ne vidim da postoji želja za bilo kakvim dogovorom. Problem vidim i u tome što, realno, mi nikada nismo imali lijevu partiju, koja je istinski lijevo orijentirana i koja bi prevladale sva ratna zbivanja i djelovala na razini cijele BiH. Te tzv. lijeve partije djeluju samo entitetski i potpuno usvajaju dominantni nacionalistički narativ sredine, što pokazuje svu njihovu jalovost i oportunizam jer se bore za glasače. Istinska lijeva partija sigurno ne bi dobila veliki broj glasova, ali bi pokazala da ipak postoji određeni postotak ljudi koji je za neke drugačije ideje i kojima je stalo do budućnosti ove zemlje i rješenja koje bi odgovaralo svima, a ne bi nikoga oštetilo, i koje bi ulilo makar tračak nade, jer ovo što mi živimo 26 godina je sukob, samo bez oružanih borbi”, pojasnila je Buljubašić.

Politički analitičar Omer Čevra u razgovoru za Dnevnik.ba govoreći oko izmjene Izbornog zakona, a na čemu hrvatski politički predstavnici insistiraju kao minimum minimuma, jasno je naglasio kako je određenim strankama u Sarajevu glavni cilj zadržati mogućnost da Bošnjaci izaberu dva člana Predsjedništva, pa zbog toga od svakog ponuđenog rješenja prave babarogu i plaše narod, što je pokazatelj da zapravo ne žele riješiti Izborni zakon, bar ne prije sljedećih parlamentarnih izbora.

-Od Schmidta, do Sattlera, pa sada čak i Matthew Palmera specijalnog američkog izaslanika za promjene Izbornog zakona kojeg je imenovao Joe Biden, sa tvrdnjama da su “ruski igrači” “beogradski zetovi”, da rade za HDZ i prohrvatske interese, ali i druge slične lažne konstrukcije. U svakom slučaju oni koji ne žele da izgube moć majorizacije, svim silama od svih naših prijatelja iz međunarodne zajednice prave protivnike BiH i “probosanskih “ interesa. Međunarodna zajednica očigledno želi progurati rješenje koje je temeljeno na svim bh. specifičnostima, jer i oni vide da je voda došla do grla, te da država klizi u neizvjesnu destabilizaciju koja može imati opasne posljedice-istaknuo je Čevra.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još