spot_img
spot_img
N24Duhovni kutakKAKO ME JE BOG VODIO promocija autobiografije Antona Puntigama u KŠC-u „Petar...

PROMOCIJA KNJIGE

KAKO ME JE BOG VODIO promocija autobiografije Antona Puntigama u KŠC-u „Petar Barbarić“ Travnik

PODIJELITE ČLANAK

U nakladi Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog povijesnog instituta u Beču te Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku,prošle godine je  dovršen tisak prijevoda autobiografske knjiga Antona Puntigama „Kako me je Bog vodio: Doživljaji i sjećanja“. Autor je rođen u Salzachu u Štajerskoj 15. svibnja 1859., a umro u Beču 4. rujna 1926.  Kao svećenik i član Družbe Isusove, ostavio je neprocjenjiv doprinos u duhovnosti, kulturi i odgoju bosanske mladeži, napose učenika Nadbiskupskog sjemeništa u Travniku i bogoslova u Sarajevu. Našoj je zemlji dao 27 godina plodonosnog redovničkog rada.

Autobiografija dovršena je 1920. godine, samo šest godina prije Puntigamove smrti, a ovo je prvi prijevod integralnog djela na hrvatski jezik.

Teško je u nekoliko riječi obuhvatiti značaj ove knjige, koja je osobni dnevnik prepun zanimljivih crtica iz bosanskog života, kronika jednog vremena: školske prilike, požar u Travniku,vjerski život naroda, sjemenište i učenici, posebnost Petra Barbarića te božansko nadahnuće da napiše njegovu biografiju, akcije pomoći za Bosnu i Hercegovinu… Zatim,osobna svjedočanstva velikih povijesnih dešavanja kao što je ubojstvo Franza Ferdinanda i njegove žene te suđenje atentatorima. O ovoj knjizi recenzent prof. dr. sc. Trpimir Vedriš kaže: „Premda je napisana kao autobiografija, predmetna knjiga sadrži elemente povijesnog svjedočanstva, etnografske radoznalosti i literarno uobličenih uvida u društvene odnose, političke ideje i psihologiju aktera. (…) Pristupačan stil pisanja kao i anegdotalna narav Puntigamova pripovijedanja, uza sve navedeno, primjereni su i za vrlo široku čitateljsku publiku.“

   

Knjigu je preveo i uredio Ivan Šestak, a promocija u našem Centru očekuje se 17. svibnja 2024.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img