spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPetnaest godina bez trošenja plaće i možete imati stan u Sarajevu!

Petnaest godina bez trošenja plaće i možete imati stan u Sarajevu!

PODIJELITE ČLANAK

Medij NovaS iz Srbije je uradio kratko istraživanje o tome koliko je godina potrebno za zaradu novca za stan u Beogradu, ali i u gradovima regije. Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, zauzima neslavno prvo mjesto po dužini potrebnog vremena da prikupite novac.

Kao kriterij je uzeta prosječna plaća u svakoj zemlji i jedinstvena cijena stana, koju je moguće pronaći u glavnim gradovima svih zemalja koje su uzete u razmatranje, a to je Srbija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija.

Kako bi napravili prosjek, uzeli su cifru od 120.000 eura, što je u Beogradu dovoljno za stan od 50 kvadrata na Karaburmi, 90 u Zemunu i svega 25 kvadrata na Starom Gradu u Beogradu.

S obzirom na to da je trenutačno prosječna plaća u Srbiji 730 eura, Srbinu je potrebno više od 13 godina i devet mjeseci da bi kupio stan u Beogradu.

U ostalim zemljama regije je situacija bolja nego u Srbiji, osim u Bosni i Hercegovini gdje je za stan u Sarajevu od 120.000 eura potrebno da radite više od 15 godina i sav taj novac od plaće da ostavljate “sa strane”. Ovo važi u slučaju da imate prosječnu plaću, koja u BiH iznosi 655 eura.

U Crnoj Gori je prosječna plaća 800 eura i potrebno je 12,5 godina da se prikupi novac za stan od 120.000 eura.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img