spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleStručnjaci otkrili gdje treba čuvati čokoladu: ‘Nije točno ono što mnogi vjeruju’

N24

Stručnjaci otkrili gdje treba čuvati čokoladu: ‘Nije točno ono što mnogi vjeruju’

PODIJELITE ČLANAK

Čokolada, taj slatki dar s neodoljivim okusom, ima dugu i bogatu povijest u prehrambenoj kulturi čovječanstva. Potječe iz drevnih kultura Južne i Srednje Amerike, gdje su drevni Maje i Azteci uzgajali i konzumirali kakao. Njihovi napitci od kakaa bili su bogati okusima, a smatrali su ih i afrodizijakom i luksuznom poslasticom rezerviranom za elitu.

Ubrzo su europski istraživači donijeli ovu dragocjenu namirnicu u Europu, gdje je postala popularna među aristokracijom. Danas, čokolada je postala svjetski poznata poslastica, omiljena među svim generacijama. Proizvodi se od kakao maslaca, kakao praha i šećera, te se često kombinira s mlijekom i drugim sastojcima kako bi se stvorili razni okusi i teksture.

Unatoč svojoj slatkoći i zadovoljavajućem okusu, čokolada se nekima može činiti kontroverznom kada je u pitanju zdravlje. Međutim, umjerena konzumacija tamne čokolade bogate kakaom može donijeti određene zdravstvene koristi zbog visokog udjela antioksidansa.

Hladnjak ili ormar?

No, jeste li se ikada pitali gdje bi trebali skladištiti čokoladu? Neki to rade u hladnjaku, dok ju neki čuvaju u ormaru. Stručnjaci za spremanje hrane u tvrtki InSinkErator istraživali su navike skladištenja čokolade te su otkrili da mnogi nisu sigurni gdje je najbolje čuvati – u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, piše RealSimple.

Nakon analize 18.000 pretraživanja o načinu čuvanja čokolade, većina, oko 70 posto, smatra da je ispravno čuvati je u hladnjaku. Phillip Quantrell, stručnjak za hranu iz InSinkEratora, dao je objašnjenje o toj temi.

“Iako mnogi vjeruju da je hladnjak najprikladnije mjesto za čuvanje čokolade, to nije točno! Najbolje mjesto za pohranu čokolade je suho i hladno mjesto poput ormara na sobnoj temperaturi (između 18 i 20 stupnjeva Celzija). Čuvanje čokolade na hladnom mjestu poput hladnjaka može promijeniti njezinu boju i uzrokovati problem sa šećerom. To se događa kada čokolada upije vlagu i postane bijela, što je ne samo neprivlačno za konzumaciju, već može utjecati i na teksturu čokolade.”

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img