spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiVrste voća i povrća s otrovnim dijelovima

N24-ZANIMLJIVOSTI

Vrste voća i povrća s otrovnim dijelovima

PODIJELITE ČLANAK

Neke od namirnica koje često koristimo u kuhinji sadrže otrovne dijelove koji mogu predstavljati prijetnju za zdravlje, posebno maloj djeci ili životinjama.

Sjemenke jabuka i koštičavog voća

Ako ste ikada zagrizli košticu jabuke ili trešnje, znate da ima gorak okus. Sličan okus možete prepoznati i u košticama drugog koštuničavog voća kao što su marelica, breskva i šljiva. Neugodan okus je zapravo zaštita koju te biljke koriste kako bi ljudima i životinjama bile neukusne. Taj okus dolazi od spoja zvanog amigdalin koji se pretvara u cijanid kada se pomiješa s kiselinom u ljudskom probavnom sustavu. Gutanje nekoliko sjemenki jabuke neće imati nikakvog učinka, ali uvijek treba izbjegavati usitnjene koštice.

Nedovoljno kuhani grah

Mnoge mahunarke mogu uznemiriti želudac ako su nedovoljno kuhane, ali posebno je važno pripaziti na grah. Prema Sveučilištu Lowa, crveni grah sadrži spoj fitohemaglutinin koji može izazvati mučninu, proljev i povraćanje ako grah nije pravilno pripremljen. Kuhanjem se ova kemikalija razgrađuje pa svakako do kraja skuhajte suhi grah.

Listovi, korijen i stabljike rajčice

Listovi, korijen i stabljike rajčice sadrže alkaloid (tomatin) koji je blago toksičan u velikim količinama, iako će većina ljudi od njega doživjeti samo želučane tegobe. Životinje su, s druge strane, osjetljivije. Ako kod kuće uzgajate rajčice i imate psa koji voli žvakati stvari, svoje biljke svakako stavite izvan dohvata ljubimaca.

Proklijali krumpir

Iako je krumpir siguran za jelo čak i nakon što proklija, postoje dijelovi koje biste trebali ukloniti kako biste se zaštitili od bolesti. Klice su dio krumpira koji bi izniknuo u novu biljku da se posije, a sadrže spojeve koji mogu izazvati glavobolju, povraćanje ili druge probavne simptome. Kora krumpira također sadrži te spojeve, iako biste je morali pojesti u velikim količinama da biste se razboljeli. Zato je sigurno jesti kuhane ili pečene krumpire s kožom. Zelenu koru krumpira ipak treba oguliti prije kuhanja kako bi se izbjegla potencijalna negativna reakcija.

Lišće rabarbare

Lišće rabarbare ima visok sadržaj oksalne kiseline koja može uzrokovati zatajenje bubrega ili bubrežne kamence ako se konzumira u velikim količinama. Taj isti potencijalno štetni spoj iz listova rabarbare također se nalazi u špinatu, brokuli, cvjetači i prokulicama, ali u mnogo manjim količinama.

Sirovi indijski oraščići

Dok indijske oraščiće smatramo orašastim plodovima, oni su zapravo sjemenke indijskog oraha, biljke koja se najčešće nalazi u Amazoniji. Ljuske indijskih oraščića prekrivene su anakardinskom kiselinom koja je srodna kiselini koja se nalazi u otrovnom bršljanu. Zato nikada nećete vidjeti indijske oraščiće koji se prodaju u ljusci poput kikirikija, nego gotovo uvijek dolaze pečeni kako bi se izbjeglo potencijalno trovanje.

Bobice bazge

Čaj i sok od bazge su neizostavni dio tradicije na našim prostorima, no manje je poznato da nezrele bobice, kora i listovi bazge mogu izazvati mučninu, povraćanje te grčeve u trbuhu. Isti simptomi se mogu javiti ako konzumirate svježe bobice bazge, a toksičnost nestaje termičkom obradom bobica.

Muškatni oraščić 

Muškatni oraščić ukusan je dodatak slasticama i zimskim jelima, no u većim količinama može biti toksičan. Već dvije žličice dovoljne su da izazovu simptome poput vrtoglavice, zbunjenosti i halucinacija. Nekoliko prstohvata muškatnog oraščića koje dodajete jelu sigurni su za konzumaciju i neće izazvati posljedice.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img