N24MagazinZanimljivostiZnate li koliko na ispitima prepisuju i varaju studenti?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Znate li koliko na ispitima prepisuju i varaju studenti?

PODIJELITE ČLANAK

Koji god fakultet buduće generacije upisale, velika je šansa da će na ispitu varati. O analizi Agencije za znanost i visoko obrazovanje o tome koliko hrvatski studenti prepisuju i plagiraju više u narednom tekstu.

Dosta se, vara, osobito kada se usporedimo s drugim zemljama.

Kada govorimo o akademskom nepoštenju u Hrvatskoj ispada da je više od 80% studenata nekad varalo na ispitu, a da je njih 87% plagiralo radove.

U svijetu se nekim oblikom akademskog nepoštenja koristilo 68 posto mladih. Ima zemalja gdje je tako nešto nezamislivo. Primjerice, u Americi je to 5%, Kanadi 6, u Švedskoj 1%.

Kako se najčešće vara?

Studenti često kopiraju seminare drugih studenata, ili “posude” koju rečenicu, bez navođenja izvora. Zamijene neke riječi kako bi izbjegli detektore plagiranja. Koriste ranije radove, ima i onih koji plaćaju da im netko napiše rad, neki napišu ispit umjesto nekog drugog.

Među najčešćim uzrocima varanja je način kako se izvodi nastava. Tu je i ponašanje nekih nastavnika, ali i okruženje, odnosno tolerancija prema nepoštenju, odmahivanje rukom – ma svi prepisuju.

Svakako treba raditi na edukaciji studenata i nastavnika, koristiti antiplagijatski softver na odgovarajući način, ali i dosljedno prijavljivati studente koji naprave takvu povredu. I naravno – primijeniti odgovarajuće sankcije.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još