spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiZnate li što je kumin i koje su njegove prednosti?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Znate li što je kumin i koje su njegove prednosti?

PODIJELITE ČLANAK

Kumin je začin koji se dobiva iz sjemenki biljke Cuminum cyminum. Ovaj zanimljivi dodatak jelima odlikuje se karakterističnim zemljanim, orašastim i toplim okusom. Korištenje kumina u pripremi jela karakteristično je za regiju Mediterana i jugozapad Azije. Osim toga, poznata je i njegova dugogodišnja upotreba u tradicionalnoj medicini.

Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su neka od poznatih zdravstvenih blagodati kumina, poput održavanja zdrave probave i smanjenja infekcija uzrokovanih hranom. U nastavku donosimo listu svih dobrobiti kumina koje je potvrdila i znanost.

  • Poboljšava probavu – istraživanja su pokazala kako kumin može pomoći ubrzati probavu, a jedan od načina na koji to postiže je utjecaj na povećanje oslobađanja probavnih enzima. Osim toga, dokazano je da kumin može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva.
  • Bogat je željezom – sjemenke kumina prirodno su bogate željezom. Samo jedna žličica mljevenog kumina sadrži 1,4 mg željeza.
  • Sadrži blagotvorne biljne sastojke – kumin sadrži mnoštvo biljnih sastojaka poput terpena, fenola i flavonoida koji su poznati po svojem antioksidativnom djelovanju.
  • Može pomoći u borbi protiv dijabetesa – iako nije potpuno jasan mehanizam njegovog učinka i doza potrebna za blagotvorni učinak, pokazalo se kako kumin u obliku dodataka prehrani može pomoći poboljšati kontrolu šećera u krvi.
  • Može poboljšati razinu kolesterola – istraživanja pokazuju da kumin kao dodatak prehrani može poboljšati razinu kolesterola u krvi. No, trenutno ne postoje dokazi koji bi potvrdili postiže li se jednaki učinak korištenjem kumina kao začina.
  • Može pomoći u gubitku tjelesne mase – koncentrirani kumin u obliku dodataka prehrani može poboljšati gubitak tjelesne mase, pokazali su rezultati nekoliko studija.
  • Može smanjiti rizik od bolesti uzrokovanih hranom – kumin može smanjiti infekcije uzrokovane bakterijama i gljivicama zbog čega se u tradicionalnoj medicini često koristi kod zaraznih bolesti koje se prenose hranom.
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img