spot_img
spot_img
N24VijestiBiH1.000 KM kazne za šaranje ćirilice ili latinice na znakovima?

Stroge kazne

1.000 KM kazne za šaranje ćirilice ili latinice na znakovima?

PODIJELITE ČLANAK

Kazne za precrtavanje latiničnog ili ćiriličnog pisma na prometnim znakovima mogle bi iznositi i do 1.000 KM, predloženo je kroz dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH koje su upućene u parlamentarnu proceduru.

Predloženo je i da se informacija o ovim prekršajima dostavi nadležnom tužiteljstvu kako bi se utvrdilo ima li elemenata kaznenog djela. Ovakav prijedlog dopuna zakona uputio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut, a kazna bi iznosila od 400 do 1000 KM. U obrazloženju je navedeno da je precrtavanje ili na bilo koji drugi način prekrivanje jednog od dvaju pisama na pločama ”raširen problem koji izaziva uznemirenost kod različitih konstitutivnih naroda i građana iz reda ostalih, te da postojeće sankcije nisu adekvatan preventivni mehanizam pa ih je potrebno pooštriti”.

Faktor navodi kako se pak postavlja pitanje rješava li ovakva dopuna zakona problem i je li realno moguće pronaći one koji “šaraju” prometne ploče. ”Teško je to definirati, a i pitanje kazne. To zakonsko rješenje u ovom trenutku teško će proći”, rekao je Vojin Mitrović, ministar prometa i veza BiH.

Kazao je kako je precrtavanje jednog od dvaju službenih pisama u BiH zaista problem, ali ga trebaju riješi-ti javna poduzeća Putevi RS-a, odnosno Ceste FBiH. ”Oni vrše održavanje i praćenje, a tu je i policija koja treba kontrolirati. Problem postoji, ali teško se može ovim zakonom riješiti”, dodao je. Mišljenje o dopunama zakona dala je i Direkcija za europske integracije, navodeći da precrtavanje prometnih ploča predstavlja ugrožavanje sigurnosti sudionika u prometu.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img