spot_img
spot_img
N24Zdravlje9 vitamina i dodataka koje treba izbjegavati ako imate visok krvni tlak

N24-ZDRAVLJE

9 vitamina i dodataka koje treba izbjegavati ako imate visok krvni tlak

PODIJELITE ČLANAK

Arnika – potječe od višegodišnje biljke i najčešće se koristi u topikalnim kremama i mastima za pomoć u zacjeljivanju modrica, uganuća, oticanja i upala. Arnika se smatra sigurnom kada se koristi na koži, ali ne bi se trebala uzimati oralno. Takva upotreba arnike može uzrokovati srčane probleme, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme, a u velikim dozama može biti smrtonosna.

Azijatski ginseng – također poznat kao panax ginseng, koristi se za različite svrhe uključujući smanjenje stresa i poboljšanje koncentracije i pamćenja. Ginseng je utvrđen da podiže krvni tlak, iako se to obično događa kod osoba s niskim krvnim tlakom. Kod osoba s niskim krvnim tlakom, uzimanje ginsenga može vratiti krvni tlak na normalu, ali kod osoba s visokim krvnim tlakom to može biti opasno. Nije sigurno hoće li ginseng djelovati s određenim lijekovima, uključujući razrjeđivače krvi i blokatore kalcijevih kanala i druge lijekove za visoki krvni tlak.

Gorka naranča – dodatak prehrani koji potječe od ekstrakta ploda ili kore gorke naranče. Često se koristi u dodacima za mršavljenje i proizvodima za poboljšanje sportskih performansi. Iako su prijavljeni slučajevi srčanog udara, angine i moždanog udara nakon konzumiranja proizvoda koji sadrže gorku naranču, nije sigurno je li posljedica samo gorke naranče ili i drugih tvari u proizvodu. Studije o tome povećava li gorka naranča krvni tlak ili srčanu frekvenciju pokazale su nejasne rezultate, no bolje je biti siguran i izbjegavati ih.

Guarana – biljka koja sadrži kofein i koja se često koristi u energetskim napicima. Mnogi energetski napici sadrže visoke količine kofeina, a dodatak guarane povećava količinu kofeina. Prekomjerna konzumacija kofeina može povećati krvni tlak i srčanu frekvenciju, kao i poremetiti ritam srca.

Korijen sladića – dodatak prehrani koji se najčešće koristi za probavne tegobe poput žgaravice, kašlja te virusnih i bakterijskih infekcija. Korijen sladića može imati ozbiljne nuspojave, uključujući povećanje krvnog tlaka, pogotovo kada se konzumira u velikim količinama ili tijekom dugog vremenskog razdoblja. Također, sladić smanjuje razinu kalija što igra ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Osobe s visokim krvnim tlakom ili bolestima srca ne bi smjele uzimati sladić.

Gospina trava – biljka koja se koristi za različite stanja, uključujući depresiju, simptome menopauze, poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) i opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD). Gosipna trava može uzrokovati ozbiljne interakcije s mnogim uobičajenim lijekovima, uključujući razrjeđivače krvi.

Vitamin E – antioksidans koji štiti stanice od oštećenja. Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja nakon ozljede ili krvarenja u mozgu jer smanjuje sposobnost tijela da stvara krvne ugruške. Vitamin E također može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Preporučuje se da odrasle osobe ne uzimaju više od 1000 mg prirodnog ili sintetskog vitamina E dnevno.

Vitamin D – trovanje vitaminom D je ozbiljno medicinsko stanje koje se obično javlja kada se vrlo visoke doze vitamina uzimaju tijekom dugog vremenskog razdoblja bez medicinskog nadzora. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij i druge minerale, ali previše vitamina može uzrokovati hiperkalcemiju, odnosno abnormalno visoku koncentraciju kalcija u krvi. Simptomi trovanja vitaminom D mogu uključivati visoki krvni tlak i srčane aritmije, gastrointestinalne simptome, zatajenje bubrega i promjene mentalnog stanja.

Vitamin K – pomaže u zgrušavanju krvi i održava zdrave kosti. Vitamin K može ometati djelovanje lijekova za razrjeđivanje krvi što povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, trebaju izbjegavati dodatke vitamina K bez savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img