Pečenje povrća sa sokom od naranče stvara ukusnu karamelizaciju u ovoj izdašnoj vegetarijanskoj salati s heljdom.
Sastojci:
- 2 mrkve
- 2 crvene paprike
- 1 luk
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 60 ml svježeg soka od naranče
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žličice sitno naribanog svježeg đumbira
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 1 1/2 žlice meda
- 200 g sirove heljde, isprane, osušene
- 1 1/2 žlice crvenog vinskog octa
- 1 šalica svježeg korijandera
- 1 šalica svježeg lišća peršina
- 100 g fete smanjene masnoće, izmrvljene
- 40 g listova rukole
- 45 g prženih badema, grubo nasjeckanih
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i dvije posude za pečenje obloži papirom za pečenje. Povrće rasporedi po pripremljenim posudama, prelij uljem i začini. Peci 15 minuta. U zdjeli umuti sok, kim, đumbir, češnjak i žlicu meda i prelij preko povrća. Peci još 20 minuta ili dok povrće ne omekša. U međuvremenu zagrij neljepljivu tavu na srednjoj vatri. Dodaj heljdu i kuhaj, miješajući, dvije minute ili dok se ne preprži. Ostavi da se ohladi pet minuta. Zakuhaj lonac vode na jakoj vatri i dodaj heljdu. Smanji vatru i kuhaj pet minuta ili dok heljda ne bude al dente. Ocijedi i osvježi pod hladnom vodom i pusti da se dobro osuši. U zdjeli umuti ocat, preostalo ulje i med te začini. Dodaj heljdu, začinsko bilje, fetu, rukolu i pečeno povrće. Pomiješaj da se sve sjedini i za kraj posipaj malo badema.