U Rumuniji je provedeno ispitivanje popularnih fermentiranih mliječnih napitaka, među kojima su i proizvodi kakve često kupuju potrošači u Bosni i Hercegovini. Posebna pažnja stavljena je na napitke koji se na tržištu označavaju kao kefir.
Analiza je obuhvatila osam uzoraka, a rezultati su pokazali da čak polovica njih ne odgovara standardima tradicionalnog kefira. Naime, iako ovi proizvodi sadrže bakterije mliječne kiseline, u četiri uzorka nije pronađena prisutnost kefir-kvasca, koji je ključan u izvornom procesu fermentacije.
Stručnjaci upozoravaju da takvi napitci, iako su proizvedeni u skladu s domaćim propisima i legalno nose naziv kefir, ne nude isti nutritivni i probiotički učinak kao pravi kefir. Time potrošači mogu biti dovedeni u zabludu, misleći da konzumiraju tradicionalni fermentirani proizvod, dok u stvarnosti dobivaju modificiranu verziju s drugačijim sastavom.
Zaključak stručnjaka je da potrošači trebaju pozorno čitati deklaracije i, kada je moguće, birati proizvode s jasnom naznakom prisutnosti kefir-kvasca kako bi dobili puni zdravstveni benefit koji kefir inače pruža.

