spot_img
spot_img
N24VijestiBiHBiH: Cijene peleta niže za 50 do 60 KM

N24-VIJESTI

BiH: Cijene peleta niže za 50 do 60 KM

PODIJELITE ČLANAK

Građani Bosne i Hercegovine konačno su nakon niza poskupljenja dočekali da cijene peleta počnu da opadaju te je za one koji za ogrjev koriste pelet cijena u prosjeku manja za 50 KM.

Da je došlo do pada cijena peleta potvrdio je i Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa” iz Sarajeva, a, kako kaže, trenutna cijena iznosi 490 KM.

“Tona peleta kod nas košta 490 KM sa uključenim prijevozom u onim gradovima u kojima mi imamo poslovnice”, rekao je Helać.

Prema njegovim riječima, na tržištu trenutno imaju dovoljne količine peleta.

“Kada je riječ o lagerima, tu trenutno imamo dovoljno peleta. Kako su krenule ove cijene bilježimo porast potražnje”, rekao je Helać, dodajući da već počinju pripreme za izvoz.

“Naša trenutna cijena će trajati do isteka zaliha, što znači da su količine ograničene i to ne samo kod nas, nego i u drugim firmama koje trenutno imaju akcijske cijene za pelet”, rekao je Helać, dodajući da apelira na sve građane da što prije osiguraju pelet za svoje domaćinstvo.

Prema njegovim riječima, na dugoročno razdoblje se ništa ne može predviđati, ali, kako kaže, moguće je da cijene peleta budu i niže.

“Ukoliko se stvore uvjeti cijene bi mogle biti i manje, ali ne u velikom obimu, odnosno ne toliko kao sada”, rekao je Helać za Nezavisne novine.

Iz banjalučkog “Drvoprodexa” ističu da je trenutna cijena kod njih manja za 60 KM u odnosu na prethodno razdoblje.

“Trenutna cijena peleta po paleti iznosi 548 KM, a prethodna je bila 608 KM, to je cijena u koju je uračunat prevoz”, navode oni.

Kako ističu, svake godine u ovom razdoblju cijena je manja, što građani već znaju i na vrijeme kupuju ogrjev.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img