N24VijestiCijena banana mogla bi porasti i do 20 posto iduće godine

Zbog rasta cijena energenata

Cijena banana mogla bi porasti i do 20 posto iduće godine

PODIJELITE ČLANAK

Cijena banana, jednog od najpopularnijih voća u Francuskoj, iduće bi godine mogla skočiti za oko 20 posto zbog poskupljenja energije, javljaju francuski mediji.

U Francuskoj se godišnje pojede oko 700.000 tona banana.

Na putu od stabla do tržišta, banane gomilaju dodatne troškove transporta, pakiranja, gnojiva, ali i skladištenja u komorama za zrenje, za što je potrebna velika količina električne energije, prenosi mreža BFMTV. Zbog naglog rasta cijena energenata znatno će porasti troškovi zrenja banana.

Zbog toga bi cijena banana mogla porasti i do 20 posto 2023. godine.

“Ovaj sektor se više od godinu dana bori s povećanim troškovima gnojiva, ambalaže i transporta. Električna energija će postati dodatni faktor koji će stvoriti ozbiljne poteškoće”, kaže šef organizacije koja zastupa francusku industriju banana, Philippe Pon, prenose Nezavisne.

Početkom listopada mediji su objavili da će poznati specijalitet, guščja pašteta “foie gras” u Francuskoj do zimskih praznika poskupjeti za 25 posto. Predviđa se da će proizvodnja ove delicije u Francuskoj ove godine biti smanjena za oko 30 posto zbog ptičje gripe.

Hrana i energija diljem EU-a i SAD-a rastu zbog prekida opskrbnog lanca nakon što je Zapad uveo nekoliko cjenovnih sankcija Rusiji zbog njezinih posebnih operacija u Ukrajini.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još