spot_img
spot_img
N24VijestiCijene maslinovog ulja lete u nebo, neće ga više moći kupovati svatko

Rast cijena

Cijene maslinovog ulja lete u nebo, neće ga više moći kupovati svatko

PODIJELITE ČLANAK

Unatoč nezapamćenoj suši – velika su očekivanja istarskih maslinara. Masline su zdrave, ploda ima dovoljno, a prve kapi ovogodišnjeg ulja nagovješćuju proizvod svjetske klase. No za litru ekstra djevičanskog maslinova ulja – trebat će posegnuti dublje u džep i izdvojiti poveći iznos, javlja HRT.

U maslinike na jugu Istre ušli su prvi berači. Plodovi se sa stabala skidaju s pomoću ručnih tresača. Nezapamćena suša nije smanjila urod, a plodu su pomogle i nedavne kiše. Kada je riječ o urodu – očekuje se prosječna godina.

“Beremo s deset tresača. Tako da dnevno poberemo tonu i pol. Kada krene strojna berba, tada se to penje na četiri, pet, pa čak i do šest ona dnevno”, naglasio je agronom Armando Miljan.

U nasadima obitelj Chiavalon ubire se rošinjola – autohtona sorta koja posljednjih godina prva dozrijeva. No zrioba je neujednačena.

“Dobro je što su neke lokacija već zrele i dobre za berbu kao ova, neke su potpuno zelene, jer su tijekom suše bile pogođene nestašicom vode i malo su zaostale u fenofazi”, istaknuo je maslinar iz Vodnjana Sandi Chiavalon.

I uljare su otvorile svoja vrata. Građani nose prve masline na preradu. “Lani ih je bilo malo, ništa stvarno. Ovo ljeto je duplo više nego lani”, kazao je Zlatko Ivančić, Vodnjan.

Zbog rasta cijena energenata i njegove cijene lete u nebo. “Sad je litra flaširanog ulja 180 kuna. Znači maksimalno bi moglo doći na dvjesto. To govorim otprilike, jer nikad nismo sigurni što donosi sutra, poručio je Livio Belci, maslinar, Vodnjan.

No plasman vrhunskog ulja ne bi trebao biti problem.

Kupci dolaze iz cijele Europe. No poskupljenje maslinova ulja moglo bi se odraziti na potrošnju kod domaćih ljudi.

Ako cije maslinovog ulja budu rasle u regiji, zasugurno se slična situacija može očekivati i u BiH. Stoga, čini se da neće više svatko moći kupovati maslinovo ulje.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img