N24VijestiBiHDanas je blagdan sv. Martina, patron župe u Bučićima

Četvrtak 11.11.2021. godine

Danas je blagdan sv. Martina, patron župe u Bučićima

PODIJELITE ČLANAK

Danas, 11. studenog 2021. godine u povodu obilježavanja blagdana sv. Martina i patrona župe Bučići (Novi Travnik) bit će održano svečano misno slavlje u 11 sati koje će uživo prenosi portal Centralna.ba na svom Facebook profilu.

Župljani su se i ove godine za patron pripremali trodnevnicom, koju je ove godine predvodio fra Josip Mrnjavac, profesor na Franjevačkoj gimnaziji u Visokom.

Ove godine proslava sv. Martina je u znaku proslave 165. Obljetnice naše župe i 160. Obljetnice smrti fra Marijana Šunjića, dobrog i učenog fratra, revnog svećenika, ponosa i pravog pastira svoga naroda i najznamenitijeg bučićkog franjevca u povijesti župe i šire.

Župa Bučići  najstarija je župa na općini Novi Travnik! Dođite i podijelite s nama veliku radost ovog našeg župnog slavlja!

Tko je Sveti Martin?

Sveti Martin je bio rimski vojnik i veliki ljubitelj vina. Kršten je kao odrasla osoba, a potom je postao redovnik. Legende kažu kako je Sveti Martin bio toliko skroman da je vjerovao kako on ne bi trebao biti počašćen time da postane biskup. Kako bi izbjegao proglašenje i časnu titulu biskupa, sakrio se među guske, zbog čega je guska danas tradicionalno jelo povezano sa slavljem Martinja.

Zašto na Martinje slavimo vino?

Prema jednoj od legendi, Sveti Martin je prvi uveo ceremoniju krštenja mošta. Ceremonijom krštenja mošta, nečisto i grešno mlado vino, blagoslovom se pretvara u zrelo vino. U njegovo vrijeme taj običaj je smatran poganskim, zbog čega je bio zabranjen. Postoji i legenda prema kojoj je Sveti Martin bio sposoban pretvoriti vodu u vino. Glavni razlog slavlja Svetog Martina ili Martinja kao dana vina, jest poklapanje blagdana s vremenom kada je novo proizvedeno vino spremno za piće. Obilježavanje Martinja vrlo je popularno u zemljama u kojima se proizvodi vino, kao vrijeme kada vinogradari i vinari slave svoj težak rad i nazdravljaju nadolazećim uspjesima.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još