spot_img
spot_img
N24VijestiDanas je svjetski dan mentalnog zdravlja

Zdravlje

Danas je svjetski dan mentalnog zdravlja

PODIJELITE ČLANAK

Svjetska zdravstvena organizacija je ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja 2023. prepoznala kao priliku za ljude i zajednice da se ujedine iza teme “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” kako bi unaprijedili znanje, podigli svijest i pokrenuli akcije koje promiču i štite svačije mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo.

Mentalno zdravlje je stanje mentalnog blagostanja koje ljudima omogućuje da se nose sa životnim stresovima, ostvare svoje sposobnosti, dobro uče i dobro rade te doprinose svojoj zajednici. To je sastavni dio zdravlja i dobrobiti koji podupire naše individualne i kolektivne sposobnosti da donosimo odluke, gradimo odnose i oblikujemo svijet u kojem živimo. Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo, ključno za  osobni, društveni i socio-ekonomski razvoj.

Svatko, tko god i gdje god bio, ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja. To uključuje pravo na zaštitu od rizika mentalnog zdravlja, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu skrb te pravo na slobodu, neovisnost i uključenost u zajednicu.

Ključne poruke:

  • Dobro mentalno zdravlje sastavni je dio našeg cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.
  • Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo.
  • Svako ima pravo na pristup kvalitetnoj zaštiti mentalnog zdravlja.
  • Problemi vezani za mentalno zdravlje značajna su prijetnja za dobrobiti mladih ljudi.
  • Moramo spriječiti stigmu i diskriminaciju vezanu za mentalno zdravlje.
  • Mentalno zdravlje i dobrobit su temelj za uživanje u dobrom i smislenom životu.
  • Prepoznavanje mentalnog zdravlja kao univerzalnog ljudskog prava osnažuje ljude da se bore za svoja prava – i za one oko njih.
  • Možda znate šta mislite – ali znate li svoja prava? Um svake osobe je divan, složen i drugačiji. Ali naša prava su ista.

Izvor:

https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2023

https://wfmh.global/news/2023.23-03-29_announcement

https://wmhdofficial.com/about-2023/

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img