spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiDETALJI ZABRANE PUŠENJA U FEDERACIJI BiH Koji objekti mogu biti pušački i...

N24

DETALJI ZABRANE PUŠENJA U FEDERACIJI BiH Koji objekti mogu biti pušački i gdje smjestiti stolove za pušače

PODIJELITE ČLANAK

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje, stupio je na snagu 13. lipnja ove godine. Radi lakšeg prilagođavanja, objavljen je Pravilnik za ugostitelje i građane, a za one koji ga se ne budu pridržavali, definirane su kazne od 100 KM za fizička do 5.000 KM za pravne osobe koje krše odredbe ovog Zakona.

Prema novom zakonu, pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, ali i u automobilima, u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Prostor namijenjen za pušenje ne smije biti manji od deset metara kvadratnih, ali ne smije ni prelaziti 20 posto od ukupne površine ugostiteljskog objekta. Ugostitelji trebaju obratiti pažnju na ventilacijske sustave, odnosno na klasu filtera F8 koji će pročišćavati zrak u prostoru.

“Donošenjem Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, imali smo obavezu donijeti četiri pravilnika. Dva pravilnika koja su nam bila potrebna za primjenu ovog Zakona smo donijeli, 3. lipnja je izašao Pravilnik u Službenim novinama FBiH, tako da smo sad stekli sve uvjete da možemo primjenjivati Zakon u potpunosti. Ugostiteljski objekti, hoteli i ostale ustanove koje su obuhvaćene izuzetkom od zabrane pušenja imaju rok prilagodbe od šest mjeseci. Tu se prvenstveno radi o zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, aerodromima, ugostiteljskim objektima do 50 kvadrata da se odrede hoće li biti pušački ugostiteljski objekti ili će biti nepušački”, kaže Vedran Marčinko, pomoćnik ministra zdravstva FBiH za pravne poslove i EU integracije, prenosi N1.

Ugostiteljski objekti s preko 50 metara kvadratnih uslužnog prostora mogu deset posto od svoje kvadrature odrediti za namjenu pušačkog prostora, ali u tom pušačkom prostoru se ne smije nalaziti šank.

“Šank mora biti u nepušačkom prostoru. Ne može se prolaziti kroz pušački prostor da bi se došlo do nepušačkog prostora. Pušački prostori moraju biti izdvojeni, tako da… To je najviše zanimalo naše građane i naše ugostitelje”, istaknuto je.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img