spot_img
spot_img
N24VijestiBiHDIREKTOR IDDEEA-e Građani BiH moći će od 1.7. aktivirati svoj digitalni identitet

N24

DIREKTOR IDDEEA-e Građani BiH moći će od 1.7. aktivirati svoj digitalni identitet

PODIJELITE ČLANAK

80 posto građana BiH ove godine treba zamijeniti dokumente – za dva-tri mjeseca će to biti milijun dokumenata koji će biti zamijenjeni ove godine, kazao je za Dnevnik 2 FTV Almir Badnjević, ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, ali i istakao da, iako državni proračun nije usvojen, izdavanje osobnih dokumenta nije ugroženo.

Badnjević je govorio i o novim tehnologijama na izborima. U pitanju je pilot-projekt koji je financirala Delegacija EU-a. Obratili su se nadležnim ministarstvima za potpuno realiziranje – i dobili negativan odgovor.

„IDDEEA, Delegacija EU-a i SIP će implementirati projekt. Svaki građanin će na biračkome mjestu pokazati osobnu iskaznicu, ona će biti skenirana, građaninu će se uzeti otisak prsta – da se provjeri podudaraju li se podaci sa osobne karte i otisak. Na taj način će se smanjiti mogućnost prevara – da jedna osoba dođe sa više osobnih iskaznica“.

Govorio je Badnjević i o tome zašto Vijeće ministara BiH nije dalo suglasnost za izgradnju zgrade Agencije u Banjoj Luci – iako postoje pozitivna mišljenja svih nadležnih organa.

„Ministri iz RS-a su glasovali protiv. Možda se dogodi u drugom krugu glasovanja. S ovim je pričinjena dodatna materijalna šteta državi. Svi oni koji postupaju tako – treba da i odgovaraju. Od 2011. je IDDEEA imala novac za izgradnju – jednostavno je izračunati koliko je on izgubio na vrijednosti“.

Badnjević je kazao i kako je zbog ucjenjivanja podnio prijavu protiv Staše Košarca – a u vezi sa zapošljavanjima.

„Rečeno mi je – ukoliko ne bude tako, neće ti točke prolaziti na Vijeću ministara BiH“.

Što se tiče digitalne transformacije – da se ukine barem jedan papir – Badnjević je naglasio kako su omogućili mnogo procesa da se elektronski razmjenjuju.

Komentirao je Badnjević i optužbe političara iz RS-a da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište te predstavlja potencijalu opasnost za građane

„Oni nemaju nikakvu nadležnost da o tome govore. Sa svima pokušavamo da imamo dobre odnose, svakom odgovorimo, idemo da educiramo ljude – ali nikome ne ponavljamo dva ili tri puta. IDDEEA je počela da analizira izdavanja dokumenata – pronašli smo neke gdje ima elemenata kaznenih djela. IDDEEA je počela da analizira tko sve pristupa bazama podataka, nakon što su neki kroz provjere CIPS-a došli do nekih podataka – jer ja, kao ravnatelj, nemam pravni osnov ući u bazu i pretraživati imena. I to su razlozi zašto pojedincima smeta razvoj te ideje“.

Badnjević je na kraju kazao kako će od 1.7. svi građani BiH moći doći u regionalne urede IDDEEA-e i aktivirati svoj digitalni identitet i kvalificirani digitalni potpis.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img