N24VijestiDodik: Njemačka politika stvara nove probleme u BiH

Vijesti

Dodik: Njemačka politika stvara nove probleme u BiH

PODIJELITE ČLANAK

Vanjska politika Savezne Republike Njemačke, a osobito od 2021. godine, upadljivo je usmjerena na antidaytonsko i antiustavno djelovanje i u ozračju kakav vlada u BiH, takav pristup može samo proizvesti dodatne probleme, a nikada i nikako ponuditi rješenje.

Ovo se između ostalog, navodi u Izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana veleposlaniku Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini koja je usvojena bez koncenzusa na sjednici Predsjedništva BiH, a o čemu će sutra raspravljati zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske.

“Inzistiranje na nelegalnom imenovanju Christiana Schmidta, koji nije prošao propisanu proceduru u Vijeću sigurnosti UN-a za preuzimanje dužnosti visokog predstavnika u BiH, je dokaz jednog distriminatornog i anahronog političkog pristupa i miješanja aktuelne političke garniture Savezne Republike Njemačke u ionako složena unutarnja pitanja u BiH, što samo doprinosi dodatnoj destabilizaciji odnosa i daljem usložnjavanju situacije”, navodi se u Izjavi.

Takođe, u Izjavi se ističe i da je rezolucija Bundestaga za koju se najviše zalagao i lobirao zastupnik Socijaldemokratske stranke Adis Ahmetović, “koji otvoreno zastupa i podržava agendu SDA”, dodatno je probudila jaz i ogolila otvoreno favoriziranje strana tj. jednog od konstitutivnih naroda u BiH na štetu druga dva, što je izuzetno opasno.

“Ova po stabilnost BiH opasna rezolucija, čak predviđa i promjenu uređenja u BiH, zagovarajući ukidanje entiteta, a time i osnovu mirnog suživota i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda, a to je entitetsko glasanje. Zadiranje u Daytonski mirovni sporazum i nametanje izmjena Ustava izravno vodi ukidanju Republike Srpske, i ja, kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, ne mogu prihvatiti imenovanje veleposlanika za kojeg unaprijed znam da dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom”, piše u Izjavi Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH koji je u vezi sa davanjem agremana njemačkom veleposlaniku preglasan od druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dodik u Izjavi ističe i to da, bez obzira što procedure oko imenovanja veleposlanika još uvijek nisu završene, njemačka strana je bez ustezanja postavila ultimatum jednoj suverenoj državi i zatražila da se u datom roku Predsjedništvo izjasni o svom stavu.

“Podsjećam, prema svim važećim diplomatskim dokumentima i pozitivnoj praksi, zemlja prijema nije dužna obrazložiti svoju odluku”, navodi Dodik u Izjavu koju će razmatrati zastupnici NSRS istovremeno naglašavajući da to što se od Predsjedništva BiH traži da u roku od 48 sati dostavi objašnjenje pokazuje kakav rejting i ugled ima BiH.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još