spot_img
spot_img
N24VijestiSvijetDronovi kamikaze napale Kijev, Kličko građanima poručio: Ostanite u skloništima!

Uzbuna

Dronovi kamikaze napale Kijev, Kličko građanima poručio: Ostanite u skloništima!

PODIJELITE ČLANAK

Dronovi kamikaze napali su jutros Kijev gdje su odjeknule tri eksplozije. Da je došlo do napada potvrdio je i gradonačelnik Vitalij Klitčko na svojem Telegram Kanalu. Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Ukrajine, poručio je kako im je potrebna bolja protuzračna obrana.

– Potrebno nam je više sustava protuzračne obrane i to što je prije moguće. Nema vremena za spore akcije – poručio je na Telegramu. Eksplozija u okrugu Ševčenkiv, u središtu glavnog grada. Sve službe su na terenu. Detalje ćemo objaviti kasnije. Zračna uzbuna se nastavlja, ostanite u skloništima – poručio je preko Telegrama gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je objavio na Twitteru i fotografiju “olupine jedne od dronova kamikaza koje su jutros napale Kijev”.

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Kijevu, točno tjedan dana nakon što su Rusi izvršili napad na ukrajinski glavni grad, objavio je francuski AFP. Agencija Reuters je objavila da je napad izveden bespilotnim letjelicama – kamikazama, pozivajući se na objavu Andrija Jermaka, predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika.

“Rusi misle da će im to pomoći”, napisao je Jermak putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Tri eksplozije su se začule u razdoblju od 6.35 do 6.58 sati po lokalnom vremenu. Sirene su označile zračnu uzbunu neposredno prije prve eksplozije.

Novinar britanskog The Guardiana Daniel Boffey objavio je kako je peti dron upravo preletio Kijev i sletio “uz prasak” nakon što ga ukrajinski vojnici nisu uspjeli oboriti. Navodi kako je za sada bilo ukupno osam napada dronom na grad.

Naime, prošli ponedjeljak, 10. listopada, Rusi su žestoko bombardirali Kijev i druge ukrajinske gradove i pritom su usmrtili 19 osoba, a ranili 105 potaknuvši međunarodnu osudu. Dan poslije su Rusi nastavili sa zračnim napadima, ali s manje žestine, a glavna meta su im bila energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.
Napadi su izvedeni u znak osvete za eksploziju u kojoj je djelomično oštećen Krimski most, strateški vrlo važan za Ruse. Prošli petak je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio zadovoljstvo izvedenim zračnim udarima i procijenio da tako razorni napadi na ukrajinske gradove trenutačno nisu potrebni.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img