spot_img
spot_img
N24VijestiDva su se mjeseca skrivali od horora rata: 'Ne bih se odrekla...

Vijesti

Dva su se mjeseca skrivali od horora rata: ‘Ne bih se odrekla tih crteža niti da me ubiju’

PODIJELITE ČLANAK

Sinoć je u Zaporižje stiglo oko 170 civila evakuiranih iz Mariupolja, među kojima su i ljudi koji su se skrivali u čeličani Azovstal od početka invazije. Konvoj autobusa stigao je u nedjelju navečer, a među evakuiranima je bilo 51 civila iz čeličane, dok su se ostalih 120 civila skrivali po raznim lokacijama po Mariupolju.

Njihovo putovanje od oko 200 kilometara započelo je u petak, a konvoj su zadržavale ruske snage na kontrolnim točkama, prenosi The Guardian.

– Nisam mislila da ćemo se izvući, nisam imala nikakvih planova za budućnost – kazala je Natalia koja je radila u Azovstalu cijeli svoj život te gdje se skrivala posljednja dva mjeseca. Pobjegla je s tek nešto više od kolekcije crteža koje su napravila djeca u skloništu, a gdje je ona organizirala natjecanja za djecu kako bi im smetnula s uma strahote koje se događaju u njihovom gradu.  – Ne bih se odrekla tih crteža niti da me ubiju – kazala je.

Vijest o dolasku civila na Twitteru je objavila i zamjenica premijera Irina Vereščuk. – Zadnji civili evakuirani iz Azovstala stigli su na sigurno, zajedno s obiteljima. Putovanje od 200 kilometara trajalo je dva dana – napisala je Vereščuk.

Pri dolasku su dobili toplo jelo i piće, kao i odjeću za sve s obzirom na to da je većina pobjegla s par vrećica.  – Osvježavajuće je biti na ukrajinskom teritoriju – kazala je Tatiana koja je pobjegla zajedno s kćeri i unukom.  Mnoga djeca i stariji su među evakuiranima, a pri dolasku bili su iznimno iscrpljeni.  – Samo želim živjeti i nastaviti dalje… Sve što imam je ovdje – kazao je Yegor Čehonadski, pokazivajući na svoje vrećice s osobnim stvarima.

On se zajedno sa suprugom i dva sina skrivao u Azovstalu od ožujka.  – Naravno da sam presretan što sam u Ukrajini – dodao je.

U Mariupolju su se vodile jedne od najtežih bitki od početka invazije, a zasad je u rukama ukrajinskih boraca još čeličana Azovstal.  Čelnik delegacije Crvenog križa Pascal Hundt kazao je kako je grupa ”izdržala horor kroz kojeg nitko ne bi smio proći”. Nekolicina boraca koji su i dalje u čeličani zavjetovala su se da će se boriti dok su živi.  – Nemamo puno vremena – kazao je Svjatoslav Palamar, zamjenik čelnika Azovskog bataljuna.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img