spot_img
spot_img
N24SportNogometEURO 2024 „groznica“ u BiH: Tko za koga navija nije teško pogoditi

N24

EURO 2024 „groznica“ u BiH: Tko za koga navija nije teško pogoditi

PODIJELITE ČLANAK

Iako se nije plasirala na EURO 2024, u BiH se s pažnjom prati Nogometno prvenstva u Njemačkoj – u domovima, na gradskim trgovima i u kafanama. Zna se i tko će za koga navijati.

Praćenje nogometnih utakmica u gradskim kafanama i na otvorenim površinama postalo je nezaobilazni dio sportske kulture mnogih gradova. Tako je i u Sarajevu. Gledanje utakmica na gradskim trgovima, parkovima ili u posebno organiziranim zonama – poput one kod sarajevskog Pozorišta mladih – veoma je popularno, a takvi prostori često privlače stotine, pa i tisuće ljudi.

Na sarajevskom Trgu kulture Jurislav Korenić posljednje pripreme za „EURO 2024” obavljene su u ne baš najpovoljnijim vremenskim prilikama – kiša koja već danima pada donekle je utišala navijačko raspoloženje. No, razloge takvom raspoloženju možda treba tražiti i u činjenici da se Bosna i Hercegovina (BiH) ni ovoga puta nije plasirala na EURO.

Veliki ekrani u „Zmajevom gnijezdu”

Uprkos tome, u „Zmajevom gnijezdu Sarajevo” i tokom ovog Evropskog prvenstva očekuju „festivalsku atmosferu“, fer navijanje uz dobru zabavu. Prve goste dočekali su u petak, 14. lipnja 2024. godine, kada je na programu bio dvoboj između domaćina Eura 2024 – Njemačke i reprezentacije Škotske. Na ulicama Sarajeva manje je ljudi u ovim kišnim danima. „Navijat ćemo za susjede, Hrvatsku, ali Italija i Njemačka su favoriti. Dobra je i Engleska“, odgovaraju dvojica mladića na pitanje DW-a.

Činjenica da Bosna i Hercegovina nije osigurala nastup na ovom takmičenju, sigurno je jedan od razloga što u većem dijelu ove zemlje nema vidljive navijačke groznice, kaže za DW urednik sportske redakcije BH radija 1 (Javni RTV servis BiH) Adnan Ljubović.

Hoće li nogomet i u BiH narednih dana biti „najvažnija sporedna stvar“?

„Utakmice iz Njemačke će se, svakako, sa pažnjom pratiti ali, zbog izostanka reprezentacije BiH, ali i brojnih egzistencijalnih i političkih turbulencija, nogomet neće biti baš najvažnija sporedna stvar na svijetu predstojećih mjesec dana u BiH“, kaže Ljubović. On napominje da će BHRT, kao dio Javnog medijskog servisa, i pored ogromnih finansijskih teškoća, ipak prenositi sve utakmice iz Njemačke.

Uoči prvenstva, posebno na društvenim mrežama, sve su češća i politička prepucavanja između raznih navijačkih grupa. Odgovarajući na pitanje DW-a da li je u BiH uopće moguće nogometno prvenstvo posmatrati kao sportski spektakl, ili se i u ovom slučaju sve politizira, Adnan Ljubović kaže da je i nogomet u BiH „protkan političkim interesima”, a EURO prilika za ubiranje političkih poena.

Ništa bez politike

„Sasvim je izvjesno da ćemo, ako Hrvatska i(ili) Srbija postignu neki zapaženiji rezultat, na tribinama njemačkih stadiona vidjeti Dragana Čovića u kockastom ili Milorada Dodika u trobojnom dresu rame uz rame sa Plenkovićem i(ili) Vučićem kako dodatno ‘bildaju’ nacionalnu homogenizaciju, dok će bošnjački političari i forumaši stidljivo protestirati ponavljajući mantre o političkoj i moralnoj nekorektnosti takvog ponašanja“, kaže Ljubović.

Ko će u BiH za koga navijati – nije teško pogoditi, jer je navijačka baza u ovoj zemlji tradicionalno podijeljena, uglavnom po nacionalnom ključu. „Hrvati u BiH će, naravno, navijati za Dalićeve ‘Vatrene’, a u Zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni porasla je prodaja dresova sa kockastim uzorkom. Velika većina stanovnika entiteta Republika Srpska će zdušno biti uz Piksijeve ‘Orlove’,  dok je tzv. bošnjačka komponenta tradicionalno neodlučna, neki će lijevo, neki desno a neki će ‘neutralno’ bodriti Njemačku, Francusku, Španiju ili Italiju“, kaže Ljubović za DW, dodajući kako će među „neutralnim” Bošnjacima sigurno biti i navijača Turske.

Trgovi i kafane

Urednik sportske redakcije BH radija 1 očekuje pojačan angažman policije, s obzirom na iskustva iz prošlosti „Nažalost, navijačke strasti često su se znale preliti sa nogometnih stadiona u nacionalističke obračune, pogotovo u Mostaru“, upozorava Adnan Ljubović.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img