Luk još uvijek u svijetu kulinarskih voda predstavlja veliki problem. Luk daje nevjerojatan okus svemu, a opet nas doslovno tjera da zbog njega plačemo.
Kuharica Leslie Durso podijelila je vrhunski savjet za rezanje luka bez suza na društvenim mrežama, a trik ne može biti jednostavniji: samo primakni dasku za rezanje pored plamena na plinskom štednjaku (ili koristi svijeću, ako je tvoj štednjak električni) i nareži luk.
Ovo je također jedna od taktika popularne kuharice Marthe Stewart. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto ovo funkcionira. Jedan je da sumpor u plamenu može pomoći u spaljivanju nekih od onih nadražujućih spojeva u luku. Druga hipoteza je da, vatra uzima kisik iz zraka, a tako privlači i čestice luka.
Ako ćeš ovo isprobati kod kuće, svakako budi oprezna! Kako Stewart savjetuje, pobrini se da imaš stabilnu površinu na kojoj možeš rezati luk u blizini štednjaka i pazi da dasku za rezanje ne pomakneš preblizu plamenu. Također, ne zaboravi isključiti plamenik čim završiš s rezanjem.
Hladnjak ili zamrzivač mogu biti od pomoći
Inače, Stewart ima još nekoliko trikova u rukavu kada je u pitanju rezanje luka. Ona tvrdi da u rezanju luka bez suza, može pomoći čuvanje luka u hladnjaku ili stavljanje u zamrzivač na 15 do 20 minuta prije nego što ga nasjeckaš.
Hlađenje luka prije rezanja usporava proces promjene enzima u plin. Također kuhari preporučuje da luk držiš pod hladnom tekućom vodom tijekom guljenja. Kod rezanja luka važno je i imati oštar nož. Što je nož oštriji, to je rez precizniji i luk otpušta manje enzima. Također možeš nož namazati limunovim sokom jer on smanjuje razinu plinova.
Ako ovi trikovi pomažu svjetski poznatim kuharima, sigurni smo da ih vrijedi isprobati!