spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleEvo što bi se moglo dogoditi ako se na mjesec dana odreknete...

N24 MAGAZIN

Evo što bi se moglo dogoditi ako se na mjesec dana odreknete čokolade

PODIJELITE ČLANAK

Ako volite čokoladu, niste usamljeni. Prema istraživanju, prosječan Hrvat pojede oko 4.2 kilograma čokolade godišnje, a najveći potrošači čokolade u Europi su Švicarci s pojedenih 8.8 kilograma po stanovniku.

Iako je čokolada ukusna, nije svaka jednaka pa ni zdrava. Na primjer, tamna čokolada ima prednosti za ljudsko zdravlje, ako se konzumira u umjerenim količinama, ali bijela i mliječna čokolada često su prepune masti i dodanog šećera.

Zato stručnjaci savjetuju da ljubitelji čokolade biraju tamne varijante s minimalno 70 posto kakaa. Ako pak imate osjećaj da čokolada loše utječe na vas, moglo bi biti korisno izbaciti je s jelovnika. Iako to u početku može biti teško, s vremenom bi moglo učiniti čuda za vaš um i tijelo. Od boljeg noćnog spavanja do rjeđih promjena raspoloženja, evo nekih učinaka koje biste mogli iskusiti ako se na 30 dana odreknete čokolade.

Imat ćete manje promjene raspoloženja

Kada izbacujemo čokoladu, smanjujemo i unos šećera, što može uravnotežiti naše raspoloženje. Šećer je toksin koji može iscrpiti energiju. Promjene razine šećera u krvi dovode do promjena raspoloženja, žudnje i drugih nezdravih ponašanja.

Možda ćete smršavjeti

Izbacivanje čokolade iz prehrane, čak i ako je to samo na mjesec dana, može pomoći u smanjenju unosa kalorija i šećera što zatim može dovesti do gubitka težine.

Možda će vas manje mučiti žgaravica

Kada pomislimo na žgaravicu, najčešće je povezujemo s umakom od rajčice, alkoholom i prženom hranom, ali i čokolada je jedan od krivaca zbog kojih se javlja. Naime, čokolada je kisela hrana i može uzrokovati ili pogoršati simptome žgaravice ili refluksa kiseline. Što je čokolada slađa, to može biti veći okidač.

Mogli biste bolje spavati

Ako kasnije u danu pojedete čokoladu, odlazak na spavanje može vam biti mučan. To je zato što čokolada sadrži kofein i može vas držati budnima. Kofein je u redu, ali ako pijete kavu ujutro, a čokoladu jedete poslijepodne ili navečer, mogli biste pretjerati s njegovim unosom i poremetiti san. Kofein također može pridonijeti tjeskobi pa vam smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osjećate opuštenije.

Možda ćete doživjeti povećanu emocionalnu svijest

Jedenje čokolade za neke je jednostavan način umirivanja emocija. Izbjegavanjem čokolada mogli biste razviti povećanu emocionalnu svijest koja može pomoći u poboljšanju svjesne prehrane.

Smanjit ćete rizik od nealkoholne masne bolesti jetre

Prehrana bogata šećerom može dovesti do većeg rizika od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Smanjenjem unosa čokolade možete smanjiti rizik od ove bolesti, kao i od dijabetesa i pretilosti, ali i kardiovaskularnih bolesti. Naime, zamjenom navike konzumiranja čokolade zdravijim alternativama, poput voća i orašastih plodova, rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti može se smanjiti.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img