spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiEvo što i u kojim količinama smijete prenijeti preko granice

N24

Evo što i u kojim količinama smijete prenijeti preko granice

PODIJELITE ČLANAK
Sezona je godišnjih odmora, a iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) apeliraju na građane da spremni krenu na put.

Što i u kojim količinama možete iz Bosne i Hercegovine unijeti ako krenete na put u Hrvatsku ili ostale zemlje EU-a?

Kako je za Faktor kazala Darjana Maglov iz UNO, svaki građanin BiH sa sobom nosi osobnu prtljagu koja je oslobođena od plaćanja uvoznih carina i pod njim se podrazumijeva roba (u razumnoj količini) za osobnu upotrebu koja je putniku neophodna za vrijeme njegovog putovanja (obuća, odjeća, higijenske potrepštine, kolica za bebe…).

Roba koja se nalazi u osobnoj prtljazi putnika, u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji već njihovim osobnim potrebama i potrebama njihovih obitelji, oslobađa se od plaćanja uvoznih carina, ukoliko njena ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 300 eura u cestovnom, a u zračnom i pomorskom prometu 430 eura, navela je.

Putnici mlađi od 15 godina oslobođeni su plaćanja uvoznih carina na prtljagu čija ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 150 eura. Osobna prtljaga računa se po putniku, ne dijeli se na putnike. Ako kod sebe imate vrijednost osobne prtljage veći od dozvoljenog iznosa, vi snosite odgovornost, ne možete podijeliti iznos prekoračenja na drugu osobu u automobilu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img