N24VijestiBiHFederalna policija u Zenici i Kaknju uhitila 19 osoba

Vijesti

Federalna policija u Zenici i Kaknju uhitila 19 osoba

PODIJELITE ČLANAK

Federalna uprava policije danas je u operativno-taktičkoj akciji “Eagle” uhitila 19 osoba na području Zeničko-dobojske županije koja se sumnjiče za udruživanje s ciljem stjeicanja protupravne imovinske koristi na način da su vršili nabavku vozila, a kasnije ih preprodavali.

U sklopu današnje akcije koja je realizirana po naredbi Općinskog suda u Zenici policijski službenici izvršili su pretrese pokretne i nepokretne imovine osumnjičenih osoba te je tom prilikom pronađen određeni broj motornih vozila, oružje, novac u različitim apoenima, kupoprodajni ugovori, cigarete bez akciznih markica, kao i drugi dokazi koji se dovoze u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

U današnjoj akciji uhićeni su: A. B. (1987), J. K. (1991), K. I. (1981), I. B. (1944), I. D. (1973), A. H. (1983), E. B. (1970), H. S. (1994), H. M. (1982), S. I. (1985), U. H. (1974), A. K. (1992), A. H. (1990), M. M. (1970), R. K. (1981), S. H. (1986), K. H. (1977) iz Zenice i O. T. (1967) iz Kaknja, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, Nedozvoljena trgovina, Krivotvorenje isprava, Porezna utaja, Pranje novca, Davanje dara i drugih oblika koristi, Zloporaba položaja ili ovlasti, Odavanje službene tajne i Primanje dara i drugih oblika koristi.

Navedeni se sumnjiče za udruživanje s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, izvršenjem krivičnih djela na način da su vršili nabavku putničkih motornih vozila u Bosni i Hercegovini i izvan nje, te su ista dovozili i pripremali ih za dalju preprodaju.

Također, uhićeni se sumnjiče za posjedovanje skupocjenih putničkih vozila koja su uvozili na osnovu invalidskih povlastica te na taj način izbjegli plaćanje obveza. Ista bi u pojedinim slučajevima koristili određeni vremenski period, a potom vršili njihovu preregistraciju na uže članove svojih obitelji kao i na treće, njima poznate osobe. Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu biti predata u nadležnost Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije uz izvješće o počinjenom krivičnom djelu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još