spot_img
spot_img
N24VijestiFrancuska premijerka: sve kompanije moraju izraditi plan štednje energije

Vijesti

Francuska premijerka: sve kompanije moraju izraditi plan štednje energije

PODIJELITE ČLANAK

Svaka kompanija u Francuskoj mora izraditi plan štednje energije, koji će država analizirati, izjavila je u ponedjeljak premijerka Elisabeth Borne.

Premijerka je prve mjere najavila u subotu, poručivši da će država osnovati 1,5 milijardi eura vrijedan ‘zeleni fond’ koji bi tijelima lokalne uprave trebao pomoći da ubrzaju ekološku tranziciju.

Borne je obećala i da će vlada posebnim uredbama ublažiti rast cijena energije za najranijivije društvene skupine nakon isteka programa zaštite u prosincu javlja Hina.

U govoru pred članovima poslovnog udruženja Medef u ponedjeljak premijerka je pozvala kompanije i građane na “opću mobilizaciju” u štednji energije.

Svaka kompanija mora u rujnu izraditi plan štednje energije, istaknula je premijerka, a vlada će ih analizirati u listopadu.

“Država mora biti primjer (…) svako ministarstvo mora u rujnu dovršiti plan štednje kako bi smanjilo potrošnju za najmanje 10 posto”,

Premijerka ne isključuje ni mogućnost oporezivanja ekstraprofita, potičući ipak poduzetnike da sami snize cijene ili poboljšaju kupovnu moć svojih radnika, koristeći u potpunosti mehanizme koji su im na raspolaganju.

Poruka kompanijama glasi: ako ne odigrate svoju ulogu i ne poduprete kupovnu moć francuskih građana i radnika, država će preuzeti odgovornost i pozabaviti se super-zaradom, objasnio je u nedjelju glasnogovornik vlade Olivier Veran.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img