N24ZdravljeGdje se sve nalazi aluminij, kako dospijeva u organizam i koje su...

N24-ZDRAVLJE

Gdje se sve nalazi aluminij, kako dospijeva u organizam i koje su dopuštene količine?

PODIJELITE ČLANAK

Priprema hrane u aluminijskim posudama ili tavi nije štetna ako tava nije oštećena, priprema hrane u foliji u pećnici je problematična. To se osobito odnosi na kiselu ili začinjenu hranu koja se priprema na visokim temperaturama

Aluminij nije prisutan samo u foliju, to je jedan od najpopularnijih materijala za posuđe. Lonci i tave su obloženi s aluminijem te je on također prisutan u izradi pribora za jelo. Bakar se ranije koristio u tu svrhu, ali s vremenom je zamijenjen aluminijem jer je jeftiniji za masovnu proizvodnju i lakše se čisti.

Koja je dopuštena količina unosa aluminija?

Stručnjaci sa Sveučilišta u Egiptu proveli su istraživanja, objavljeno u Međunarodnom časopisu za fizikalnu kemiju, a u kojem se navodi kako ljudsko tijelo može podnijeti male količine alumija, što znači da minimalna izloženost aluminiju nije problem. Svjetska zdravstvena organizacija je uspostavila mjerilo prema kojem je dnevni unos od 40 mg aluminija po kilogramu tjelesne težine dopuštena granica. Dakle, za osobu koja teži 60 kilograma dopušteni dnevni unos će biti 2400 mg. No, većina ljudi unosi puno više od predloženog dnevnog unosa. Aluminij je prisutan u kukuruzu, soli, lijekovima, začinima i čaju. Prisutan je i u antiperspirantima, a aluminijev sulfat, koji je izveden od aluminija, koristi se tijekom procesa pročišćavanja vode za piće.

Povezanost aluminija s bolestima modernog doba

Znanstvenici istražuju predstavlja li pretjerano izlaganje aluminiju prijetnju za ljudsko zdravlje. Do sada je otkrivena visoka koncentracija aluminija u moždanom tkivu pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su proveli istraživanje u zajednici starijih osoba s Alzheimerovom bolešću i zaključili da se ta moderna bolest razvila iz promijenjenih uvjeta života, povezanih s industrijalizacijom. Ovi uvjeti mogu uključivati ​​visoke razine aluminija u svakodnevnom životu. Aluminij donosi niz drugih zdravstvenih rizika jer istraživanja su pokazala da visok unos aluminija može biti štetna za bolesnike s bolestima kostiju ili oštećenjem bubrega. On također smanjuje brzinu rasta stanica ljudskog mozga.

Kako izbjeći nenanmjerni unos aluminija?

S obzirom na sve ove dokazane opasnosti, kako ne bi unosila dodatne količine aluminija u organizam, nemoj koristiti aluminijske folije prilikom kuhanja. Što se tiče alumunijskih lonaca i tava, problem nastaje kada nakon dužeg korištenja ili ribanja žicom izgube površinski sloj jer tada se aluminij može ispuštati u hranu. Kada su aluminijske posude nove, poželjno je uliti vodu u njih i prokuhati nekoliko puta dok površina ne postane mat. To stvara prirodnu oksidaciju koja sprječava ispuštanje aluminija. Ujedno se ne preporučuje pranje aluminijskog posuđa u perilicama za suđe. Promlem s folijom je taj što nema zaštitni sloj jer je namijenjana za jednokratnu upotrebu. Istraživanje stručnajka s fakulteta u Egiptu utvrdilo je kako je migracija aluminija u hranu tijekom procesa kuhanja hrane zamotane u aluminijsku foliju iznad dopuštene granice postavljene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još