spot_img
spot_img
N24VijestiBiHGradonačelnici 18 ukrajinskih gradova stigli u Mostar

N24

Gradonačelnici 18 ukrajinskih gradova stigli u Mostar

PODIJELITE ČLANAK
Izaslanstvo 18 ukrajinskih gradova boravi u studijskom posjetu Bosni i Hercegovini gdje će ih njihovi domaćini, čelnici Sarajeva i Mostara, upoznati s iskustvima u poslijeratnoj obnovi gradova.

Razgovarat će se i o primjerima dobre prakseprojekata obnove, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

U Gradskoj vijećnici Mostara goste iz Ukrajine primili su mostarski gradonačelnik Mario Kordić i glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

U izjavi za novinare Komadina je kazala da je u proteklom ratu 80 posto objekata u Mostarubilo razrušeno te da mostarska iskustva mogu biti itekako korisna Ukrajincima, iako svi tragovi ratnog razaranja u Mostaru nisu uklonjeni do danas.

Grad Mostar, nažalost, ni danas nije uspio, 28 godina nakon nesretnog rata, obnoviti sve objekte iz razloga što nema više međunarodnih donacija i što je 2005. godine umjesto UNHCR-a, koji je vodio obnovu zajedno s ostalim međunarodnim organizacijama, obnovu preuzelo Federalno ministarstvo za raseljene i izbjegle, kao i državno ministarstvo, i sredstva koja imamo na raspolaganju su nedostatna da se postupak obnove završi, kazala je Komadina.

Prema pokazateljima iz 2019. godine na području Grad Mostara evidentirano je oko 800 objekatakoji čekaju obnovu.

Svjedoci smo da u Mostar ima još devastiranih građevina koje su zaista ruglo i uspomena na nesretna događanja i što prije se trebaju iznaći sredstva da se njihova obnova završi, zaključila je Komadina.

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img