spot_img
spot_img
N24VijestiBiHHercegbosanska županija: Vlada smanjila plaće predsjedniku i ministrima, a povećala svim ostalim...

Bravo

Hercegbosanska županija: Vlada smanjila plaće predsjedniku i ministrima, a povećala svim ostalim proračunskim korisnicima

PODIJELITE ČLANAK

Ministarstvo financija Hercegbosanske županije informirala je javnost da primjena usvojenog Zakona o plaćama i naknadama korisnika Županijskog proračuna, koji će se primjenjivati od 1. kolovoza, 2022. godine, neće umanjiti postojeći dohodak nikome, a posebice onima koji primaju najniže plaće.

Naime, po važećim zakonskim odredbama, njima plaća ne može biti niža od 70 posto prosječne plaće u Federaciji BiH. Ovim zakonom, prvi put u povijesti Županije, plaće korisnicima nisu povećane linearno, tj. svima za jednak postotak, nego su nekima i snižene, primjerice ministrima i predsjedniku Vlade. Svi ostali mogu očekivati i daljnji rast plaća, pored već dva povećanja po pet posto koje je Vlada realizirala. Podsjetimo, oba puta, plaće ministrima u Vladi i zastupnicima nisu rasle.

Također se ispravlja i dugogodišnja nepravda u politici plaća u školstvu. Sada će njihovi zaposlenici, bilo da su zaposleni u osnovnim ili srednjim školama, primati jednake plaće za isto radno mjesto. Kada se radi o otpremninama nakon prestanka rada, i tu su promjene išle da se svima osiguraju jednaki uvjeti. U tom slučaju svi stječu jednako pravo naknade u iznosu pet plaća. Također treba istaknuti da se i troškovi prijevoza obračunavaju po svakoj izmjeni maloprodajnih cijena naftnih derivata, većoj od 10 posto, priopćeno je iz Ministarstva financija Hercegbosanske županije.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img