spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiHrvati dižu sve više kredita: Jedna vrsta je posebno popularna, a jasno...

N24

Hrvati dižu sve više kredita: Jedna vrsta je posebno popularna, a jasno je i zašto

PODIJELITE ČLANAK

Hrvati na razne način pokušavaju podebljati svoj kućni budžet. No, ponekad se moraju suočiti s velikim izdacima, bilo da je riječ o kupnji komada namještaja, kućanskog aparata, automobila ili nekretnine. Rijetki pritom posežu za ušteđevinom, ako je imaju, a najčešći način svladavanja velikih financijskih davanja je podizanje kredita u banci.

Često se u šali govori kako je stalno podizanje kredita zapravo hrvatski način života. No, u tome zapravo ima istine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, čak 41,4 posto osoba žive u kućanstvima koja ne bi mogla podnijeti neočekivani trošak od 405 eura. U takvim uvjetima za kupnju, primjerice, novog kućanskog aparata će se zadužiti nekim kratkoročnim gotovinskim kreditom za kojeg nije potrebna visoka plaća kao jamstvo podmirenja obveza.

 

 

Da Hrvati “vole” kredite pokazuju i podaci Hrvatske narodne banke o kreditima tijekom prošle godine. Lani je isplaćeno oko 256.000 kredita, što je 10,7 posto više nego pretprošle godine. No, broj stambenih kredita je pao za 2,6 posto, na nešto manje od 20.000. “Prosječni iznos novih isplata gotovinskih nenamjenskih kredita u 2023. iznosio je oko 9000 eura, a kod stambenih kredita oko 98.000 eura”, otkrivaju iz HNB-a.

Građani dižu milijune eura

Po vrstama kredita, krajem prošle godine, građani su podigli ukupno 488,2 milijuna eura putem kredita. Od toga je vrijednost stambenih kredita bila 192,8 milijuna eura, dok su gotovinski i ostali krediti podignuti u iznosu od 295,4 milijuna eura. Građani i tvrtke u Hrvatskoj su krajem prošle godine za naplatu imali 1,342 milijarde eura kredita.

Gledajući njihove opsežne tablice, moguće je vidjeti kako su, primjerice u veljači 2014. godine, otvoreno novih kredita u vrijednosti od 123,5 milijuna eura, dok je u veljači ove godine vrijednost novootvorenih kredita za građanstvo iznosila 558,4 milijuna eura. Prvenstveni razlog ovakve razlike su znatno veće plaće i prihodi, što dovodi i do veće kreditne sposobnosti građana, ali i gotovo dvostruko niže kamatne stope.

Slična je situacija i s kreditima tvrtkama i obrtnicima. Protekle godine ih je odobreno 21.875 u prosječnom iznosu od oko 250.000 eura. Dakle, tvrtke su prošle godine od banaka pozajmile gotovo 5,47 milijardi eura.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img