spot_img
spot_img
N24VijestiHrvatska: Proglašen kraj pandemije

N24-VIJESTI

Hrvatska: Proglašen kraj pandemije

PODIJELITE ČLANAK

Nakon više od tri godine ili točno 38 mjeseci, Hrvatska je proglasila kraj epidemije COVID-a. Od 11. ožujka 2020. u Hrvatskoj se novim virusom, koji je zaustavio cijeli svijet, zarazilo ukupno milijun 273. 256 ljudi.

S COVID-om ili od njega preminulo ih je 18.213. Nakon dolaska cjepiva, u Hrvatskoj je jednom dozom cijepljeno oko dva milijuna 320.000 ljudi, a drugu dozu primilo je njih oko 2,2 milijuna. Odlukom Vlade RH ukinuta je i posljednja epidemiološka mjera koja je još bila na snazi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati u novim okolnostima.

O njima smo znali sve – tko su, gdje su bili, kolika im je temperatura. Bio je to uvod u novo normalno koje je službeno proglašeno prije točno tri godine i dva mjeseca. Ostajali smo doma…pa smo ostajali odgovorni. No, COVID-19 više nije javnozdravstvena opasnost!

Stoga predlažem Vladi donošenje odluke o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom Sars-Cov2, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je da je kraj epidemije koronavirusa proglašen u skladu s odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je odlučila da COVID-19 više nije međunarodna zdravstvena prijetnja te zbog povoljne epidemiološke situacije u RH.

Više neće vrijediti odluke Stožera civilne zaštite kao ni odluka o nošenju zaštitnih maski, osim kao preporuka koju će objaviti HZJZ s Ministarstvom zdravstva, rekao je Capak nakon Vladine sjednice.

U prilog ukidanja epidemioloških mjera Capak je rekao da je broj novooboljelih pao za 40 posto u tjedan dana, a zabilježen je i pad hospitalizacija i broja testiranih dok osoba na respiratoru više gotovo da i nema. Uz to, cijepljeno je oko 70 posto odraslih i velik broj ljudi je preboljelo covid pa su stekli imunitet.

Sve to dalo je razloga da predložimo Vladi i ministru zdravstva da se proglasi završetak epidemije, objasnio je.

Dodao je da je virus još među nama i da treba nastaviti s daljnjim cijepljenjem, sekvencioniranjem virusa, traženjem novih varijanti koje bi eventualno mogle pogoršati epidemiološku situaciju, te traženjem novih i boljih cjepiva i lijekova, kao i borba sa infodemijom uz zadržavanje klasičnih epidemioloških mjera protiv respiratornih infekcija.

Dijagnostika COVID-a i liječenje ostaje kao što je i bilo s time da više nema obavezne izolacije, nošenje maski više nije obavezno, ali se i dalje preporuča za sve zdravstvene ustanove, za osoblje, pacijente i posjetitelje kao i za sustav socijalne skrbi gdje su mjere opreza potrebne i dalje, rekao je Capak.

Izolacija je i dalje obvezna za pacijente kojima je dijagnosticiran covid, a leže u bolnicama ili su smješteni u domovima za starije te se preporuča za zaposlenike u tim ustanovama.

Testiranje prilikom ulaska u zdravstvene ustanove i prilikom prijama u domove za starije također se preporuča kao i za dijagnostičke i terapijske postupke koji generiraju aeorsol.

Novina je da se bolničkim povjerenstvima za hospitalne infekcije daje pravo da sukladno svojoj procjeni daje pravo da propisuju strožije ili blaže mjere, pojasnio je Capak.

Novinarima je dodatno je pojasnio da je za hospitalizirane pacijente koji boluju od covida obvezna izolacija od pet dana, a nakon toga trebali bi do 10-tog dana nositi masku.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img