spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleImate napad panike? Limun može biti od koristi

Lifestyle

Imate napad panike? Limun može biti od koristi

PODIJELITE ČLANAK

Napadaji panike pogađaju milijune ljudi, a mogu ga doživjeti čak i oni koji se ne bore s psihičkim problemom. Simptomi mogu uključivati znojenje, trnce u rukama, ubrzan rad srca, drhtanje, osjećaj nadolazeće propasti i strah od smrti.

Naravno, nitko ne želi taj osjećaj, no nije ga se nimalo lako riješiti. Zbog toga je Jennifer Anders, psihologinja iz Colorada, koja vodi Instagram račun The.Anxiety.Doc, objavila ‘reel’ kojim je pokazala neuobičajenu metodu za zaustavljanje napadaja panike. Video, koji je objavljen prošlog ljeta, prikupio je 2,7 milijuna pregleda i desetke tisuća lajkova, a i dalje se često dijeli.

Kiselina će vam pomoći

Dr. Anders savjetuje da se izreže limun na kriške i stavi u usta sljedeći put kad osjetite da dolazi napadaj panike.

Način na koji limun djeluje je da a unosi svijest u tijelo i drži vas u trenutku tako da je na neki način alat za uzemljenje, rekla je Anders za HuffPost.

Razmislite o tome: kad cuclate limun, usta vam se odmah počnu skupljati od kiseline. To odvodi svijest dalje od negativnih misli.

Jednostavno misli ostanu u trenutku, a ne vrte se u petlji negativizma i pomažu vam da se povežete s okolinom – a to je limun, kaže Anders.

Poanta je um od misli i unijeti svijest u fizičko tijelo svaki put kad osjetite napadaj panike. Dr. kaže da ako nemate limun pri ruci, metoda također funkcionira s kiselim slatkišima.

Kako limun pomaže

Naš simpatički živčani sustav mreža je živaca koji nam pomažu da brzo reagiramo na stresnu situaciju. Svaka senzorna intervencija – poput korištenja okusa ili mirisa – koja vas može izvući iz reakcije na borbu, bijeg ili strah bit će korisna.

Senzorni dijelovi su izvrsni za to jer naš mozak koristi senzore kako bi odredio jesmo li uopće u opasnosti ili nismo, rekla je američka psihoterapeutkinja Victoria Riordan.

No kada imate napadaj panike, vašem je tijelu teško razlikovati što je zapravo opasno od onoga što je sigurno. Mogli biste biti u savršeno sigurnom okruženju, ali vaš mozak i tijelo tumače okolinu kao nešto prijeteće. Tu dolazi na scenu senzorni alat, poput cuclanja limuna. Ova metoda se također naziva tehnika uzemljenja.

Kada nije od pomoći

Dr. Anders naglasila je kako ova metoda ne vrijedi za nekoga tko ima napadaj panike zbog intenzivnog iskustva koje je doživio.

Tjeskoba kao odgovor na nešto užasno i tragično je normalna reakcija, i zapravo, rekla bih opravdana. Na neki način je korisno imati taj val adrenalina jer je to dio reakcije na borbu ili bijeg, pokreće vas, tjera na akciju. Ono što ne volimo je kada tijelo proizvodi to fiziološko iskustvo u odsutnosti stresora, kaže dr. Anders.

Potražite pomoć

Činjenica je da ne možete prolaziti kroz život s napadajima panike i limunom u džepu. Potražite pomoć kod stručnjaka kako biste naučili upravljati napadajima, umjesto oni vama.

Iako trik s limunom moe ponekad biti koristan, on vam neće pomoći da dođete do korijena problema, koji je neophodan dio vašeg putovanja mentalnog zdravlja, dodala je Anders, piše ordinacija.vecernji.hr.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img