spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiJe li dobro piti mineralnu vodu svaki dan?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Je li dobro piti mineralnu vodu svaki dan?

PODIJELITE ČLANAK

Ništa nas ne može osvježiti tijekom toplih dana kao čaša hladne mineralne vode. Koje su prednosti ispijanja mineralne vode te postoje li štetne posljedice pitali smo Petru Sliško, mag.nutr. iz savjetovališta Funkcionalna medicina.

Mineralnu vodu pili su još i Stari Grci, a osim što su ju pili, u njoj su se i kupali. Današnja gazirana mineralna voda koju možemo kupiti u trgovinama dobije se infuzijom prirodne mineralne vode ugljikovim dioksidom što joj daje karakteristične osvježavajuće mjehuriće, navodi Eating Well. Osim obične mineralne vode, danas možemo kupiti pjenušavu vodu s raznim okusima, sa i bez šećera ili sa sladilima, a postala je mnogima omiljeni napitak koji piju svaki dan. Je li sigurno piti mineralnu vodu svaki dan, koje prednosti nosi, ali i tko bi ju trebao izbjegavati, pročitajte u nastavku.

Mineralna voda sadrži korisne elektrolite

“Prirodna gazirana mineralna voda sadrži elektrolite poput natrija, kalija, kalcija i magnezija. To su zapravo minerali koji, otopljeni u vodi, postaju ioni i sudjeluju u održavanju ravnoteže tekućine u našem tijelu”, objašnjava Petra Sliško i dodaje da u sastavu ovog napitka nalazimo i druge ione poput klorida, fluorida, sulfata i hidrogenkarbonata. Budući da hidrira tijelo isto kao i obična voda, odličan je izbor za vruće dane ili tjelovježbu kada se pojačano znojimo: “Osim što doprinosi hidraciji i zadovoljavanju dnevnog unosa vode, mineralna voda također može poslužiti u svrhu nadoknade elektrolita nakon intenzivnije tjelesne aktivnosti ili pak prilikom znojenja pri visokim temperaturama”, objašnjava nutricionistica.

Može smanjiti osjećaj gladi

Ako popijete čašu vode pune mjehurića, možete smanjiti osjećaj gladi. Za zdrave osobe ovo može biti vrijedan alat za regulaciju tjelesne težine, pomažući u obuzdavanju gladi. To ne znači da biste obroke trebali zamijeniti mineralnom vodom, ali će pomoći smanjiti prejedanje između obroka. Pripazite samo da mineralna voda s okusom ne sadrži velike količine šećera koji će naglo povisiti razinu šećera u krvi i tako imati suprotan učinak.

Može pomoći s probavom

Voda je uz vlakna ključni sastojak za zdravu probavu. Ako ne konzumirate dovoljno vode, probava se počinje usporavati i može doći do zatvora. Mineralna voda nije čarobni ključ za liječenje zatvora, ali može biti ugodniji način za određene ljude da osiguraju dovoljan unos vode za održavanje optimalne probave. Također se mogu pronaći i mineralne vode bogate magnezijem koji će pozitivno utjecati na zatvor.

Sigurna je za zubnu caklinu u manjim količinama

Ugljična kiselina koja nastaje otapanjem ugljikovog dioksida u vodi može naštetiti zubnoj caklini ako se ispija u velikim količinama. Ipak, u manjim količinama, odnosno nekoliko čaša dnevno, ne bi trebala napraviti mnogo štete. Ako ste zabrinuti da mineralna voda šteti zubima, dobra je ideja piti ju kroz slamku. Druga gazirana pića su mnogo štetnija od mineralne vode jer sadrže i fosfornu kiselinu koja značajno nagriza caklinu.

Tko bi trebao biti oprezan ili izbjegavati mineralnu vodu?

“Konzumacija gazirane mineralne vode zahtjeva oprez kod određenih stanja i bolesti”, napominje Sliško i nastavlja: “Tako se u slučaju bubrežnih kamenaca koji su nastali nakupljanjem kalcijevog fosfata ili karbonata savjetuje izbjegavanje gaziranih pića, dok osobe s kardiovaskularnim ili kroničnim bubrežnim bolestima, mineralna pića trebaju unositi u ograničenim količinama upravo zbog prisutnosti prethodno navedenih minerala čiji se unos treba kontrolirati i modificirati prehranom”.   Također trebaju biti oprezni ljudi koji imaju problema s probavnim sustavom. “Gazirana pića također mogu izazvati nadutost ili pogoršati simptome određenih probavnih stanja poput upalnih bolesti crijeva, GERB-a i gastritisa”, objašnjava Petra. “Želite li saznati smatra li se konzumacija gazirane mineralne vode sigurnom u vašem slučaju i ako da, u kojoj količini, konzultirajte se sa stručnjakom”, zaključila je.

Tekst: missZDRAVA

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img