spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiJosipa Milas: “Nisu sve što rode, majke”

Zanimljivosti

Josipa Milas: “Nisu sve što rode, majke”

PODIJELITE ČLANAK

“Rodi sebi dijete.” reći će ti s jezicima većim i bržim od mozga, u želji da te ponize jer ti nemaš dijete a one imaju. Jer misle da su veće od tebe, zato što su rodile a ti još nisi.

A nisu sve što rode, majke. Nisu.

Neke rode dijete, pa ga puste ulici na odgoj, dok one nemaju živaca učiti ga ponašanju. Ustvari ni one se ne znaju ponašati.
Naša sreća što su velika manjina, no opet nekada ugrizu tvoje srce.
“Rodi sebi dijete!”- odzvanjat će u tvojoj glavi svaki put kada netko tako s jezikom dužim od mozga, namjerno povrijedi ono što te boli.

No mila moja, nisu sve majke – majke.
Nisu sve koje rode dijete majke.

Nekada su najveće majke, one koje svu djecu obožavaju. Koje pronađu vremena da pokažu zadaću, da pohvale crtež, da izljube pramenove plave kose i ispričaju priču o patku Zlatku.

“Kad misliš roditi, vrijeme ti je?!” namjerno će upitati za večerom dok je tišina, i sve će oči gledati u tebe.

Nekada su majke koje nisu rodile, veće majke od onih što rađaju da rađaju i puste da ulica pazi je l’ im dijete jelo, je l’ gladno ,je l’ mu hladno.
Mila moja, nisi ti manja žena, jer nemaš dijete.

Ti imaš ljubavi za svu djecu svijeta. Tebi djeca prva trče u zagrljaj, željni da ih netko mazi i ugrije im ruke. Da ih poljubiš i pronađeš jednu čokoladicu u svojoj torbi.

Mila moja, nemoj dopustiti da ti suze ispune jastuk i među vas dvoje bace prigovore i svađe, jer misliš da ga vrijedna nisi. Jesi, itekako jesi. Velika si ti žena. Samo mali jadni ljudi, mogu provocirati takvim pitanjima.

A ima žene koje tako bodu… ima ih. Svaka koja upire prstom u tebe je bolna. Nju boli, što si sretnija ti od nje. Što si voljena i poštivana od svoga muža, više nego ona od svoga iako mu je izrodila nasljednike.

Nisu djeca uvijek mjerilo ljubavi
Djeca jesu radost i blagoslov. No tvoja vrijednost se ne smanjuje, jer ih nemaš. Ti imaš ljubavi za svu djecu svijeta. To sva djeca u tebi vide, dok ti prvoj trče da ih zagrliš.

Ne postaje se majka samo rađanjem, nego i svim onim trenucima nakon poroda. A neke djecu samo rode!
Mila moja, ti si majka dušom. To je još veći blagoslov!

 

Piše: Josipa Milas

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img