spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiKako da provjerite jesu li euri lažni ili pravi?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Kako da provjerite jesu li euri lažni ili pravi?

PODIJELITE ČLANAK

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je detaljna uputstva kako provjeriti autentičnost nove hrvatske valute – eura.

Nakon što je policija upozorila na lažne eure zbog više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica, valja podsjetiti kako lako provjeriti je li novčanica prava ili lažna.

Novčanicu osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom. Kako bi provjerili njihovu originalnost, euro novčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju,  sjajnu traku i prozor s portretom, prenosi Index.hr.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne video upute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

Osjeti

Pod preporukom osjeti, HNB navodi da se treba osjetiti papir i reljefnost otiska. Kažu da je papir za euronovčanice izrađen od stopostotnog pamuka, a posjeduje karakteristična svojstva: šuškavost, elastičnost, čvrstoću, hrapavost papira, dugotrajnost i veliku otpornost na savijanje.

Što se reljefnosti otiska tiče, specifičan visoki nanos boje može se osjetiti kada se jagodicom prstiju prijeđe po dijelovima novčanice otisnutima reljefnim tiskom kao što je oznaka nominalne vrijednosti, kratica Europske središnje banke, osnovni motiv i kose linije koje su prisutne samo na novčanicama serije Europa.

Kod novčanica koje su duže u uporabi ili su pohabane/oštećene taktilni se zaštitni elementi slabije osjete. Kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama, radi lakšeg i bržeg utvrđivanja autentičnosti i prepoznavanja apoena dodirom, novčanice imaju dodatne taktilne zaštitne elemente.

Novčanice prve serije na apoenima od 200 i 500 eura imaju kose ili okomite linije na dnu ili desnoj strani. Novčanice serije Europa imaju kose linije otisnute na samom rubu lica novčanice s lijeve i desne strane.

Pogledaj

Svaka euronovčanica posjeduje vodeni znak koji je sastavni dio zaštićenog papira za novčanice. Vodeni znak provjerava se tako što se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetla. Na euronovčanicama prve serije nalaze se tri vrste vodenih znakova: višetonski, jednotonski i crtični.

Vodeni znak nastaje varijacijom debljine papira izrade samog zaštićenog papira za novčanice. Deblji dijelovi papira slabije propuštaju svjetlost (i tvore sliku koja je tamnija od ostatka papira), a tanji dijelovi više propuštaju svjetlost (i tvore sliku koja je svjetlija od ostatka papira), prenosi Index.

Propusnost svijetla kroz papir novčanica serije Europa omoguće jasnu sliku osnovnog motiva (portret Europe, lik iz grčke mitologije i arhitekturni motiv) i oznake nominalne vrijednosti.

Pogledom kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti uočava se zaštitna nit, ugrađena u strukturu papira, koja izgleda kao tamna neprekinuta traka. U zaštitnoj niti euronovčanica prve serije vide se oznaka nominalne vrijednosti i naziv valute (EURO), a u zaštitnoj niti euronovčanica serije Europa, vide se oznaka nominalne vrijednosti i simbol valute (€).

Gledanjem kroz novčanicu prema izvoru svjetla dijelovi otisnuti na licu i naličju tvore oznaku nominalne vrijednosti. Prozirna brojka nalazi se samo kod prve serije euronovčanica.

Pogledom kroz gornji dio holograma prema svjetlu postaje vidljiv prozor s portretom unutar kojeg je uočljiv portret Europe, s lica i naličja novčanice.

Nakreći

Kod euronovčanica prve serije hologram, folija srebrne boje na desnoj strani lica novčanice, prikazuje osnovni motiv i oznaku nominalne vrijednosti.

Nakretanjem novčanica nižih apoena izmjenjuje se oznaka nominalne vrijednosti i simbol eura (€) na hologramskoj traci, prenosi Index.hr.

Kod euronovčanica serije Europa hologram prikazuje portret Europe (motiv iz grčke mitologije), osnovni motiv i oznaku nominalne vrijednosti.

Nakretanjem novčanice izmjenjuju se motivi i prelijevaju se boje na hologramu. Hologram sa satelitima nalazi se na novčanicama od 100 i 200 eura serije Europa na vrhu hologramske trake.

Nakretanjem novčanice uočava se nekoliko simbola € koji se kreću oko brojčane oznake nominalne vrijednosti poput satelita. Brojčana oznaka nominalne vrijednosti pojavljuje se i nestaje tijekom zakretanja novčanice.

Nakretanjem se može provjeriti i brojka koja mijenja boju. Na naličju euronovčanica prve serije apoena 50, 100, 200 i 500 nalazi se velika oznaka nominalne vrijednosti (npr. na novčanici apoena 50, velika brojka 50) koja mijenja boju pri nakretanju novčanice. Boja se mijenja iz ljubičaste preko smeđe do maslinastozelene boje.

Na seriji Europa nalazi se smaragdna brojka u donjem lijevom kutu lica novčanice koja pokazuje efekt sjaja koji se kreće od gore prema dolje. Brojka mijenja boju iz smaragdnozelene do tamnoplave ovisno o kutu gledanja. Na višim apoenima od 100 i 200 pokazuju se dodatno i simboli eura (€).

Na naličju novčanica apoena 5, 10 i 20 prve serije nalazi se sjajna traka. Kod nakretanja novčanice traka postaje vidljiva i na njoj se vide simboli € i oznaka nominalne vrijednosti uz promjenu boje iz zlatne u srebrnu i obratno.

Nakretanjem novčanice u prozorom s portretom na licu i naličju novčanice postaju vidljive linije oko oznake nominale koje se prelijevaju u duginim bojama.

Provjeri

Mikropismo se na euronovčanicama nalazi na različitim mjestima na licu i naličju, ovisno o nominalnoj vrijednosti. Na licu svih euronovčanica nalazi se u obliku oznake nominalne vrijednosti unutar naziva valute na grčkom “EYPO“.

Mikropismo u pozitivu i u negativu, promatrano povećalom, mora biti oštro, ne nejasno i mutno. Mora biti jasnih i oštrih linija.

UV svojstva euronovčanica prve serije provjeravaju se samo pod standardnim UV-a zračenjem i pritom:

  • papir novčanice pod UV zračenjem ne fluorescira
  • fluorescentna su vlakanca vidljiva u crvenoj, plavoj i žutozelenoj boji
  • zastava EU fluorescira tako da plava boja fluorescira zeleno, a zvijezde mijenjaju boju iz žute u narančastu
  • potpis predsjednika ESB-a mijenja boju iz plave u žutozelenu
  • na naličju karta Europe, most i nominala fluoresciraju žutozeleno

Što se euronovčanica druge serije tiče, provjeravaju se pod standardnim UV-A zračenjem i pod kratkovalnim UV-C zračenjem.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img