N24ZdravljeKako doći do jakog imuniteta uz pomoć namirnica?

N24-ZDRAVLJE

Kako doći do jakog imuniteta uz pomoć namirnica?

PODIJELITE ČLANAK

Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja, a jakog imuniteta koji organizmu omogućava da se obrani od svih prijetnji nema bez hrane, piše Večernji list.

Evo nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći u gradnji vlastitog imuniteta:

Jedite više gljiva

Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sustav. Odlična su namirnica za kuhanje jer podnose dobro druge namirnice.

Jogurt

Pream objavama znanstvenika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sustav zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus . Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sustav.

Špinat kao iznimno jaka namirnica

Sadrži folate, vitamina A, vitamin C, magnezij i željezo kako bi mogao ojačati i cijeli imunološki sustav te dati organizmu dovoljno nutrijenta za obnovu DNA. Iskoristite sva svojstva tako da ga jedete sirovog ili samo blanširate.

Pileća juha

Piletina je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu juhu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će razinu serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa i tako vas štititi od oboljenja… Pileća juha nudi protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, a  uz to jača imunitet.

Sok od nara

Svi volimo te slatko – kisele bobice, ali malo tko zna koliko je ovo zdrava voćka, a posebno sok koji se od nje pravi. Uz nebrojene dobrobiti za zdravlje, danas ćemo samo spomenuti da je dobar saveznik jakog imuniteta i da biste ga redovito trebali piti.

  • Možete bobice dodati voćnim salatama
  • Dodajte ovaj sok soku od limuna i napravite ukusan napitak
  • Možete ga dodavati i zelenim salatama
  • Bobicama možete ukrasiti pečeno meso
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još