N24MagazinKako prepoznati pokvareno jaje?

N24 magazin

Kako prepoznati pokvareno jaje?

PODIJELITE ČLANAK

AKO često kuhate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u zdjelu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve skupa baciti u smeće. Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvijek jednostavno odrediti koliko su svježa jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje bjelanjka i žumanjka.

Kako prepoznati jesu li jaja loša

Sve kutije i pakiranja za jaja koja se prodaju u Hrvatskoj moraju imati istaknut datum do kada ih je najbolje upotrijebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest tjedana nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za provjeru jesu li jaja još uvijek dobra za jelo.

Što ako nema istaknutog roka trajanja?

Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti je li jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala imati nikakav poseban miris, ali ako osjetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjur kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljito operite tanjur.

Svježe jaje mora imati jarko žuti ili narančasti žumanjak i gust bjelanjak. Ako je jaje pokvareno, žumanjak će biti bljeđi, a bjelanjak tekuć. Čišća, ali i zabavnija metoda je test plutanja.

Ovo nije mit – svježa jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhu

Jednostavno napunite zdjelicu hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, svježa su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tijekom vremena nakupilo zraka. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti.

 

Što je s pohranjivanjem tvrdo kuhanih jaja?

Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuhana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuhanja uklonio zaštitni vanjski sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osjetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuhana jaja u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u hladnjak unutar dva sata od kuhanja.

Kako spriječiti da se jaja pokvare

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako bi jaja ostala svježa što je duže moguće.

1. Provjerite jaja u kutiji prije kupnje i izbjegavajte ona koja imaju pukotine ili su prljava.

2. Donesite jaja kući što prije i ne ostavljajte ih u vrućem autu.

3. Jaja pohranite u najhladnijem dijelu hladnjaka, a ne u vratima gdje temperatura najviše varira (zbog čestog otvaranja vrata).

4. Držite ih u hladnjaku u kutiji kako biste spriječili lomljenje.

5. Ne ostavljajte ohlađena jaja na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Jaja će se “oznojiti”, što pogoduje rastu bakterija.

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još