N24MagazinLifestyleKako zaštiti psa od toplotnog udara?

Lifestyle

Kako zaštiti psa od toplotnog udara?

PODIJELITE ČLANAK

Velike vrućine ugrožavaju ljude i životinje. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba na prvi dan ljeta upozorilo je građane da idućih mjeseci posebnu brigu trebaju posvetiti svojim psima tijekom boravka izvan kuće.

Veterinari iz Skloništa preporučuju da se pas u šetnje izvodi ujutro i navečer, a da ga se tijekom dana u što manjoj mjeri izlaže fizičkim aktivnostima. Kada se sa psom izlazi na cestu ili nogostup, potrebno je provjeriti temperaturu asfalta. Naime, ako je asfalt vruć, na šapama psa mogu nastati opekline.

Tijekom velikih vrućina posebno su ugroženištenci, psi treće životne dobi, oni s dugom dlakom, bolesni psi, oni koji nose brnjicu, te psi brahicefaličnih pasmina. Zbog skraćenih i užih dišnih putova kod pasa sa skraćenim njuškama mnogo brže dolazi do simptoma toplinskog udara poput dahtanja, ubrzanog disanja, zažarenih i suhih sluznica, letargije i dezorijentiranosti.

Naime, uslijed hipertermije, tj. povišene tjelesne temperature, dišni prohodi postaju još uži zbog oteknuća, pa čak i blaga povišenost vanjske temperature i vlage može dovesti do kliničkih znakova toplinskog udara kod ovih životinja, pojasnila je Kristina Lučić, veterinarka Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Ako čovjek primijeti simptome toplinskog udara kod svojeg psa, hitno ga treba odvesti veterinaru.

n24.ba
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još