spot_img
spot_img
N24VijestiKava: Omiljeni napitak

Sve o kavi

Kava: Omiljeni napitak

PODIJELITE ČLANAK

Prema dosadašnjim saznanjima kava postoji više od 3 000 godina, prvi koji su je počeli koristiti su Etiopljani. 1615 .godine dolazi kava u Europu, točnije Veneciju i počinje se primjenjivati. Ono što je zanimljivo jest da je kava prije bila proglašena kao napitak koji kršćane odvodi iz Crkve. No u 18. stoljeću papa Klement XI. posvećuje kavu te se od tada kava širi Europom kao kršćanski napitak. Kava je danas jedan od najboljih izvoznih proizvoda.

Kava je bogata raznim nutrijentima, posebice spojevima koji djeluju kao antioksidansi. Antioksidansi štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, u njih ubrajamo razne vitamine i minerale.

Sastojak po kojemu je kava poznata je svakako kofein. Kofein djeluje na čovjekov organizam tako što stimulira centralni živčani sustav te ubrzava metabolizam. Kofein pojačava otkucaje srca u širi krvne žile te tako dobijemo osjećaj budnosti i koncentracije, što pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava.

Nabrojat ćemo vam nekoliko pozitivnih učinaka kave na zdravlje:

  • Smanjuje rizik od razvoja bolesti jetre
  • Sprječava razvoj Parkinsonove bolesti
  • Pomaže u sagorijevanju masti
  • Smanjuje rizik od dijabetesa
  • Smanjuje rizik od moždanog udara

Maksimalno se preporučuje piti 3 šalice kave dnevno. Budući da prekomjeran unos kave može uzrokovati bezvoljnost, razdražljivost, mučninu i povraćanje, nesanicu..

Piše: I.M.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img