spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleKoji su simptomi i kako spriječiti napad panike?

Lifestyle

Koji su simptomi i kako spriječiti napad panike?

PODIJELITE ČLANAK

Reći da pandemija ima negativan utjecaj na mentalno zdravlje je kao uprijeti prstom u štene i reći da je slatko – stvar je bolno očita. No načini na koji pandemija ostavlja kaos u nama su različiti. Problemi sa spavanjem, depresija i anksioznost su u porastu. Isto se odnosi i na napade panike, koji su prema statistikama sve češći.

„Kad god smo u situaciji koja je iznimno stresna, kao ova u sredini pandemije, mogu se aktivirati brojni problemi koje smo potiskivali“, pojasnila je Lana Seiler, direktor kliničkih istraživanja na All Points North Lodge.

Pojasnila je kako napadi panike ustvari predstavljaju jak oblik straha i često će osoba pomisliti da je upravo doživjela infarkt. Sve je to zastrašujuće,  a posebno simptomi koji se najčešće javljaju poput utrnulosti, kratkog daha, boli u prsima, znojenja…

KAKO ZNATI DA NIJE U PITANJU ANKSIOZNI NAPAD?

Dok su simptomi stvarno nalik simptomima anksioznog napada, Seiler kaže kako se razlikuju po tome što ih je uzrokovalo; „Anksiozni napad će se dogoditi radi jako stresne situacije, poput govora ispred velikog broja ljudi, ali napad panike čini se dolazi kao grom iz vedra neba. Često se mogu protumačiti kao signal tijela da je u njemu prevelika razina hormona stresa i da osoba živi u jako stresnom stanju a da toga nije svjesna“. Zaključuje kako je to način tijela da vam kaže da nešto nije u redu.

JEDAN JE NAČIN KOJIM MOŽETE SPRIJEČITI NAPAD PANIKE

Iz ovog razloga, Seiles naglašava kako je jedini pravi način za prevenciju napada panike kontrola stresa i anksioznosti u svakodnevnici. To bi značilo da brinete o sebi i ugađate si, a to možete postići konzumacijom hrane koja sadrži nutrijente, često se krećete i ponekad, ako je potrebno, razgovarate sa stručnjakom. Je li to uvijek jednostavno? Nije. No dodaje kako je najbolja obrana od tog trenutka kada će tijelo na drastičan način pokazati da mu je svega previše.

KAKO SI POMOĆI KADA DOĐE DO NAPADA PANIKE?

Prije svega duboko udahnite kako biste usporili disanje. Kada je živčani sustav aktiviran, uzrokuje ubrzano disanje, pa će vam par dubokih udaha pomoći da to regulirate, a tako se tijelu i šalje signal da nismo u pravoj opasnosti.

Pomoći vam može i lagano istezanje ili kretanje, a tako ćete umiriti misli i tijelo.

Dok se istežete, podsjetite se da ste OK i da će to što doživljavate proći, iako možda imate osjećaj da traje vječnost.  Ponavljajte si da će sve biti u redu. Na žalost ne možemo kontrolirati što se događa oko nas, poput pandemije, ali možemo kontrolirati svoje misli i naučiti kako se umiriti kada stvari izmaknu kontroli.

RIJEŠITE SE ANKSIOZNOSTI U 10 SEKUNDI UZ NEKOLIKO TEHNIKA MEDITACIJE

Uz pomoć meditacije možete naučiti kako prepoznati misli koje vas muče, promatrati ih te ih otpustiti, smatra Andy Puddicombe, stručnjak za meditaciju te osnivač aplikacije Headspace. Ipak, ponekad je teško znati kako početi i što napraviti kada anksiozne misli napadnu. Isprobajte jednu od tehnika koje nudimo i korak po korak naučite kontrolirati svoje misli.

FOKUS NA DISANJE

Ruku stavite na trbuh i fokusirajte se na uzdah i izdah te brojite – “jedan” za udisaj, “dva” za izdisaj. Obratiti pažnju na svoje disanje i micanje trbuha znači povratak u sadašnji trenutak. Vježbu izvodite 10 sekundi, ako je potrebno ponovite.

OSVIJESTITE POLOŽAJ TIJELA

Stanite bosonogi na pod, oslonite leđa na zid ili stavite ruke na stol i osvijestite kako se osjećate u tom trenutku. Dozvolite mislima da dolaze i odlaze, ali kad shvatite da vas jedna misao preokupira, misli skrenite na to kako se osjećati stajati bosi na podu.

“SKENIRAJTE” CIJELO TIJELO

Zatvorite oči i fokusirajte se na čelo pa redom na ostatak tijela,  posebnu pažnju obratite na oči, usta, vrat i ruke. Što god osjećate, prihvatite. Ne razmišljajte i ne zadržavajte se predugo na određenom dijelu tijela već samo budite svjesni onoga što činite.

ZAMISLITE TOPLE ZRAKE SUNCA

Sigurno vam je poznat osjećaj kad sjedite na prozoru a tjeme vam grije toplina sunca? Zatvorite oči i zamislite taj osjećaj drugi put kada osjetiti anksioznost kako bi se umirili.

ZAMISLITE OSOBU KOJU NAJVIŠE VOLITE

Zamislite sliku osobe koja vam je draga te zamislite kako udišete svu njegovu anksioznost i probleme, a pri svakom izdisaju mislite da sve lijepe trenutke koje ste dijelili – otprilike kao da udišete loše stvari a kroz svaki izdah izbacujete sve probleme.
Ovo je vježba u kojoj tuđu dobrobiti stavljate ispred svoje, a  Puddicombe smatra da je jedan od najboljih načina za otpuštanje jake emocije poput anksioznosti i fokusa na druge ljude.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img