spot_img
spot_img
N24SportLegenda Hajduka u Beogradu iznenadila jajima: Gosti smo, idemo po srpskom običaju’

NEOBIČAN SLUČAJ

Legenda Hajduka u Beogradu iznenadila jajima: Gosti smo, idemo po srpskom običaju’

PODIJELITE ČLANAK

Neobične stvari su se u povijesti Hajduka kroz godine događale prije, za vrijeme i nakon utakmica splitskih Bijelih, a jedna takva bila je davnih dana u opisu medija u Srbiji, s utakmicom koja je u Beogradu pala na pravoslavni Uskrs, blagdan koji se u hrvatskom istočnom susjedstvu slavi danas.
U Srbiji je gostovao Hajduk, protiv beogradskog Jedinstva, a bilo je to 24. travnja 1938. godine. Splitske Bijele predvodio je njihov velikan i legenda, Jozo Matošić, a izvještaji su govorili da je iznenadio – jajima, u dogovoru s kapetanom kluba iz Beograda, za dobivanje odluke tko će na koju stranu terena na početku utakmice.

To se trebalo obaviti tucanjem jaja, kako je stajalo u opisu srpskog lista ‘Vreme’. U prizoru prije utakmice sudjelovali su Matošić i kapetan Beograđana Branislav Bane Sekulić, a uz njih, i Dragutin Bažant iz Zagreba, glavni sudac utakmice kojoj je beogradsko Jedinstvo bilo domaćin.

Svaki od njih je držao uskrsno jaje’

“Kada je sudac g. Bažant izašao na središte igrališta i puhnuo nekoliko puta u zviždaljku pozivajući kapetane na biranje strana, došli su Jozo Matošić i Bane Sekulić. Svaki od njih držao je u ruci po jedno uskrsno jaje. Bane je imao crveno, a Jozo šareno”, pisalo je u izvještaju.

“Kada je sudac iz Zagreba pitao: ‘Krunu ili glavu?’, odgovorio mu je Jozo Matošić, kapetan splitskog Hajduka: ‘Mi ćemo, po srpskom običaju, tucajući jaja riješiti izbor strana s obzirom na to da je danas pravoslavni Uskrs, a mi smo gosti”, opisivao je izvještaj.

“Dogodilo se onda čudo. Jozo je razbio vrh crvenog jajeta, a Bane donji dio šarenog. Prema tome, tucanje je završeno neriješenim rezultatom. Zato je sudac morao ‘vrtjeti’ dinar. Jozo je dobio pravo birati stranu. I on je odabrao sunce iza leđa”, dodao je izvještaj u kojem se spominje uloga legende Hajduka.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img