spot_img
spot_img
N24ZdravljeLiječnik upozorava na simptome opake bolesti: ‘Prvo se može primijetiti na nogama’

N24

Liječnik upozorava na simptome opake bolesti: ‘Prvo se može primijetiti na nogama’

PODIJELITE ČLANAK

Plućna tromboza je ozbiljno stanje koje nastaje kada se u plućnoj arteriji formira krvni ugrušak, obično iz dubokih vena donjih ekstremiteta. Krvni ugrušak, poznat kao tromb, putuje kroz krvotok sve dok ne dosegne pluća, gdje može blokirati protok krvi i uzrokovati ozbiljne probleme.

Simptomi plućne tromboze mogu uključivati ​​otežano disanje, bol u prsima, kašalj koji može biti praćen krvavim ispljuvkom, ubrzan rad srca i vrtoglavicu ili nesvjestice. Ovo stanje može biti iznenadno i zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju. Nakon što je žena iz Sremske Mitrovice (44) prošla kroz rutinsku operaciju slijepog crijeva, tragično je preminula kod kuće zbog krvnog ugruška.

 

 

Iako je bila otpuštena iz bolnice, pokazivala je znakove temperature, ali nije primila antitrombotsku terapiju. Srpski mediji izvješćuju da je uzrok smrti vjerojatno bio plućna tromboembolija, koju je najvjerojatnije izazvao tromb koji je migrirao iz noge na koju se žalila.

Može se vidjeti na nogama

Kardiolog dr. Petar Seferović ističe da ovakvi slučajevi nisu neuobičajeni, posebno nakon operacija. Međutim, ističe da postoje rutinske mjere prevencije koje su očito propuštene u slučaju preminule pacijentice, prenosi Mondo.

“Tromboza nakon operacije nije rijedak događaj, ali postoji jednostavno rješenje – pridržavanje preporučenih preventivnih mjera. Plućna embolija je jedan od najčešćih uzroka smrti, a simptomi tromba uključuju oticanje, snažnu bol i često crvenilo, što ukazuje na upalu vene”, objašnjava dr. Seferović. Dodaje kako je ultrazvuk korisna preventivna mjera za otkrivanje tromboze i plućne embolije te da temperatura može biti pokazatelj upale uzrokovanje trombom.

“Oticanje se može pojaviti bilo gdje, no najčešće se javlja na nogama zbog velikog broja vena, na što treba obratiti pozornost u ovakvim situacijama”, pojasnio je Seferović.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img