spot_img
spot_img
N24VrijemEMeteorolozi najavili ‘krvavu kišu’

N24

Meteorolozi najavili ‘krvavu kišu’

PODIJELITE ČLANAK

Početkom ovoga tjedna snažan ciklon sa sjevera Afrike premještao se preko Grčke i našeg područja i donio ogromne koncentracije pijeska iz Sahare.

Ogromne količine pijeska prekrile su i Atenu i sve je bilo obojeno narančastom bojom. Ogromne količine pijeska i prašine nepovoljno su djelovale i po zdravlje ljudi.

Potom je snažno sjeverozapadno visinsko strujanje pročistilo atmosferu od pijeska, a i zrak je postao znatno čistiji.

Idućih dana nad središnjim i zapadnim predjelima Mediterana nalazit će se ciklon, koji će u svom prednjem dijelu uzrokovati veoma izražena južna strujanja. Upravo će ova strujanja uzrokovati da sa sjevera Afrike preko Italije do Alpa, juga Njemačke i zapada Austrije stignu ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine iz Sahare.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimulira i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti zapanjujuće zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet zraka kakav je nedavno zabilježen u Ateni.

U početku u svim predjelima biti će vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi – također poznatih kao krvava kiša – na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snijega, tako ne treba čuditi da ako snijeg u tim predjelima poprimi boje pijeska iz pustinje u Sahari.

Iako se idućih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina pijeska i prašine iz Sahare ovog puta premještat će se zapadnije od našeg područja.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img