spot_img
spot_img
N24VijestiBiHMladež HDZ BiH ŽSB u posjeti Demokratskom savezu Hrvata Vojvodine: Početak suradnje...

N24-POLITIKA

Mladež HDZ BiH ŽSB u posjeti Demokratskom savezu Hrvata Vojvodine: Početak suradnje i razmjena iskustava

PODIJELITE ČLANAK

Proteklog vikenda, izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna posjetilo je Suboticu, Republika Srbija, kako bi se sastalo s Demokratskim savezom Hrvata Vojvodine, političkom strankom koja zastupa interese hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH predvodili su Dario Plavčić, predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ-a BiH ŽSB, i Boris Mrnjavac, zamjenik predsjednika Mladeži HDZ-a BiH. S druge strane, izaslanstvo Mladeži Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine predvodio je predsjednik Marin Piuković. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije, Tomislav Žigmanov.

Tijekom susreta, izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH iz Središnje Bosne dobilo je uvid u položaj Hrvata u Republici Srbiji kao nacionalne manjine. Također su se upoznali s radom Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine od njegovog osnutka pa do danas.

“Položaj Hrvata u Republici Srbiji nije bez problema. Hrvati, osobito oni u Subotici, okolnim gradovima i u Vojvodini, suočavaju se s izazovima i problemima. Međutim, podrška Republike Hrvatske i Vlade, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, dovela je do mnogih pozitivnih promjena, uključujući sudjelovanje Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine u Vladi Republike Srbije, što je bilo moguće zahvaljujući predanom radu ove stranke na lokalnoj razini gdje Hrvati žive”,ističu iz ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB.

Tijekom posjete, Mladež HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna i Demokratski savez Hrvata Vojvodine dogovorili su projekt kulturne suradnje između dvije organizacije. Ovaj projekt uključuje aktivnosti koje će Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH ŽSB organizirati tijekom godine u Središnjoj Bosni.

Posjeta Subotici također je pružila priliku za obilazak “Hrvatskog doma – Matice” u Subotici, središnjeg mjesta za Hrvate u Srbiji. Ovaj dom sjedište je Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), novinsko-izdavačke ustanove “Hrvatska riječ” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Tijekom posjete, izaslanstvo se susrelo sa Natašom Stipančević, članicom Izvršnog odbora zaduženom za obrazovanje te sa Ninoslavom Radakom, članom Izvršnog odbora zaduženim za informiranje “Hrvatskog doma – Matice” u Subotici.

Posjeta izaslanstva Mladeži HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna Demokratskom savezu Hrvata Vojvodine u Subotici bila je važan korak prema jačanju suradnje između dvije organizacije. Susret je omogućio razmjenu iskustava, informacija i pogleda na položaj Hrvata kao nacionalne manjine u Republici Srbiji te izazova s kojima se susreću.

“S obzirom na rastuće izazove s kojima se suočava hrvatska zajednica u Republici Srbiji, ova suradnja je od suštinskog značaja kao podrška za očuvanje kulture, identiteta i interesa Hrvata. S nestrpljenjem očekujemo nove projekte i inicijative koje će proizaći iz ovog plodnog susreta, doprinoseći boljem razumijevanju i unapređenju položaja Hrvata u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini”, poručuju iz ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img