spot_img
spot_img
N24VijestiBiHMostar: Proglašeni dobitnici “Večernjakovog pečata”, Krišto osoba godine

ZASLUŽENO!

Mostar: Proglašeni dobitnici “Večernjakovog pečata”, Krišto osoba godine

PODIJELITE ČLANAK
Večernjakov pečat je po 23. put dodijelio nagrade onima koji su svojim radom i djelima obilježili proteklu godinu u Bosni i Hercegovini.

Na tradicionalnoj manifestaciji koja je večeras emitirana u programima BHRT-a i HRT-a predstavljeno je 150 nominiranih kandidata iz različitih društvenih djelatnosti.

Uz glavnu nagrada za osobu godine koju je dobila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, „Večernjakov pečat“ je dodijeljen u više drugih kategorija, a među dobitnicima Pečata je i legendarna maskota Vučko, što je zapravo svojevrsno priznanje svima koji su zaslužni za olimpijske igre koje su prije 40 godina proslavile Sarajevo i BiH.

Ovaj Večernjakov pečat u obliku maslinove grančice mira koji je izradio akademski kipar Stjepan Skoko ide u Olimpijski muzej gdje će dobiti mjesto uz ovu najpoznatiju maskotu svih vremena.

Nagradu Ponos BiH u kategoriji „uspjeh“ dobio je otac Zvonko Martić koji je pokrenuo projekt obnove dragulja kulturne baštine – više od 800 godina stare starohrvatske, ranoromaničke crkvice sv. Petra na Kamenu.

Za kategoriju „pothvat“ Večernjakov pečat je nagradu Ponos BiH dodijelio ženama Kraljeve Sutjeske „Katarinkama“ koje čuvaju uspomenu na kraljicu Katarinu Kosača i šest stoljeća od rođenja posljednje bosanske kraljice. Sabahudin Sinanović je nagradu Ponos BiH dobio u kategoriji „humanost“. Večernjakov pečat je zaslužio između ostalog i zato što je s pravoslavnim svećenikom sagradio kuću obitelji Anđelke Grujičić te pomogao obitelj Stipe Katića i mnogim drugima. Ponos BiH je i bend Divanhana koji je BiH svrstao na glazbenu kartu svijeta. Najutjecajniji magazin iz Velike Britanije proglasio je Divanhanu za “Best Group” 2023. godine.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img