Ako volite bogate i prozračne čokoladne deserte, čokoladni mousse je savršen izbor za vas. Ova slastica oduševljava svojom laganom teksturom i intenzivnim okusom tamne čokolade. Lako se priprema, a rezultat je prava poslastica koja će impresionirati svakog gosta.
Sastojci:
• 300 g kvalitetne tamne čokolade (oko 70 % kakaa)
• 3 jaja
• 55 g šećera (¼ šalice)
• 1 žlica kakaa u prahu (prosijanog)
• 300 ml slatkog vrhnja
• Naribana čokolada za dekoraciju
Priprema:
1. Otopite čokoladu
Čokoladu usitnite i otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri. Kada postane potpuno glatka, maknite je s vatre i ostavite da se malo ohladi.
2. Pripremite pjenu od jaja
U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu dvostrukog volumena. To će mousseu dati prozračnu teksturu.
3. Spojite čokoladu i smjesu od jaja
U izmiksana jaja dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i kakao u prahu. Sve zajedno dobro izmiješajte dok ne postane glatko i kremasto.
4. Umiješajte šlag
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Zatim ga postupno dodajte u čokoladnu smjesu, lagano miješajući kako bi se sačuvala pjenasta struktura.
5. Hlađenje i serviranje
Kremu rasporedite u čaše ili zdjelice te stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Prije posluživanja, ostavite mousse na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, a zatim ga dekorirajte naribanom čokoladom ili dodatnim šlagom.
Savjet za savršen mousse:
Za još bogatiji okus, možete dodati žlicu ruma, vanilije ili narančine korice. Ova slastica savršeno se slaže s voćem, poput malina ili jagoda, koje dodaju osvježavajući kontrast intenzivnoj čokoladi.
Uživajte u svakom zalogaju ovog kremastog čokoladnog užitka!