spot_img
spot_img
N24VijestiSvijetNjemačka donijela nove mjere. Necijepljenima će dosta ograničiti život

Vijesti iz svijeta

Njemačka donijela nove mjere. Necijepljenima će dosta ograničiti život

PODIJELITE ČLANAK

NJEMAČKA će ograničiti dobar dio javnog života u dijelovima države gdje će bolnice biti preopterećene pacijentima oboljelima od covida-19 te ga limitirati na one koji su ili cijepljeni ili su se oporavili od bolesti, proizlazi iz dokumenta u koji je uvid imala agencija Reuters.

Nacionalni i regionalni čelnici koji su se sastali u četvrtak dogovorili su mjere kao dio odgovora na četvrti val pandemije koja je snažno pogodila Njemačku, a u nekim dijelovima bolnice učinila preopterećenima.

Gdje necijepljeni neće moći?

U dijelovima zemlje u kojima će stopa hospitalizacija prijeći određeni prag pristup javnim, kulturnim i sportskim događajima i restoranima bit će ograničen na one koji su se ili cijepili ili oporavili, pokazuje dokument.

Saska, regija koja je najjače pogođena četvrtim valom, već razmatra djelomični lockdown, uključujući zatvaranje kazališta i koncerata te odgodu nogometnih utakmica, javio je list Bild.

Ta istočna njemačka savezna država ima najmanju procijepljenost, a najvišu stopu zaraze.

Dnevni broj novozaraženih je u Saskoj, uporištu krajnje desne Alternative za Njemačku koja okuplja protivnike cijepljenja i lockdowna, narastao 14 puta, prenosi Reuters.

Čelnik te savezne države Michael Kretschmer objavio je parlamentu da će tamošnja vladajuća koalicija snažno odgovoriti na rast broja zaraženih.

U istom tjednu Austrija uvela lockdown za necijepljene

Ta najava dolazi u istom tjednu kad je Austrija uvela opću karantenu za necijepljene. Kretschmer je kazao kako ne vjeruje da je dovoljno samo ciljati na necijepljene.

Aktualni val zaraze u Njemačkoj dolazi u nezgodno političko vrijeme, kad kancelarka Angela Merkel djeluje kao vršiteljica dužnosti dok tri stranke pregovaraju o formiranju nove vlasti nakon izbora u rujnu.

Njemački savjetodavni odbor za cijepljenje odvojeno je preporučio booster-doze za sve starije od 18 godina.

Ponovo rekordni broj novozaraženih

Broj novih slučajeva oboljelih od covida u Njemačkoj nezaustavljivo raste. “Imat ćemo zaista loše božićne blagdane ako sada nešto ne poduzmemo”, upozorio je Lothar Wieler, predsjednik Instituta Robert Koch (RKI).

Ovoga četvrtka (18.11.) RKI je objavio da je jučer zabilježen 65.371 novozaraženi. To je novi rekord od početka pandemije, a rekordna je i sedmodnevna incidencija od 336.9. No pored tih novih zaraza koje se svakodnevno službeno registriraju je i barem dvostruko ili čak trostruko više onih neregistriranih, rekao je Wieler u online diskusiji sa saskim premijerom Michaelom Kretschmerom. Šef RKI-a je također rekao da je do sada umiralo oko 0.8 posto zaraženih, što znači da će sljedećih tjedana umrijeti više od 400 onih koji su jučer bili pozitivni na covid-19. “Tu se ništa više ne može promijeniti”, zaključio je Wieler.

“Bolnice će morati odlučiti koga liječiti”

On je također upozorio da raste i broj onih s teškim simptomima pa se u pojedinim gradovima za ljude s moždanim udarom ili drugim teškim oboljenjima i do dva sata traga za slobodnim krevetom na odjelu intenzivne njege. “U svim saveznim pokrajinama zbrinjavanje više nije u skladu s pravilima.” Wieler predviđa da će se situacija još pogoršati.

S njim se slaže i premijer savezne pokrajine Sjeverno-Porajnje i Vestfalija Hendrik Wüst: “U ovoj pandemiji smo se približili točci na koju nikada nismo željeli doći. Naime, da bolnice moraju odlučiti koga će liječiti”, rekao je ovaj kršćansko-demokratski političar za javni servis ARD.

No šef udruženja liječnika zdravstvenog osiguranja Andreas Gassen ne smatra da je stanje tako dramatično: “Situacija je teška, ali nema razloga za paniku.” On priznaje da su bolnice i liječničke ordinacije već mjesecima jako opterećene, ali kaže da je broj hospitaliziranih još uvijek manji nego na vrhuncu trećeg vala pandemije. “Ukupno ima još dovoljno rezervi”, objavio je Gassen.

Merkel: Situacija je dramatična, intenzivne su nam pretrpane

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je trenutno epidemiološko stanje u Njemačkoj nazvala dramatičnim te je od buduće vlade zatražila produljenje izvanrednog epidemiološkog stanja koje pruža pravni temelj za uvođenje mjera protiv pandemije.

“Aktualna pandemijska situacija u Njemačkoj je dramatična. Četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom”, rekla je predsjednica tehničke vlade Angela Merkel obraćajući se putem videolinka sudionicima konferencije Saveza njemačkih gradova.

Ona je upozorila i na to da već sad u predjelima zemlje s visokom incidencijom nije moguće zajamčiti svim oboljelima najviši stupanj medicinske pomoći zbog pretrpanosti intenzivnih odjela bolnica.

“Virusu je potpuno svejedno nalazi li se Njemačka u fazi prijelaza vlasti ili ne”, rekla je Merkel aludirajući na odluku Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja predvodi proces formiranja koalicijske vlade sa zelenima i liberalima, i koja je dugo vrijeme ustrajala na tome da se više ne održava ovaj format sastanaka, koji je bio praksa tijekom pandemije.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img