spot_img
spot_img
N24VijestiCrna kronikaNjemačka zaprijetila Putinu zbog plina: Ovo je kraj. Pripremamo odgovor

Vijesti iz svijeta

Njemačka zaprijetila Putinu zbog plina: Ovo je kraj. Pripremamo odgovor

PODIJELITE ČLANAK

Njemačka je kritizirala zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je rekao da Moskva neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Europskoj uniji. Takav zahtjev “znači raskid ugovora”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

“Sada ćemo s našim europskim partnerima razgovarati o tome kako ćemo odgovoriti na ovaj zahtjev”, dodao je.

Vladimir Putin je rekao da Rusija više neće prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuke plina EU, dajući ruskim vlastima tjedan dana da izrade novi sustav u rubljima. Ruski predsjednik je obrazložio da je to odgovor na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu zbog ofenzive u Ukrajini.

Njemačka jako ovisi o ruskom plinu

Njemačka je iznimno ovisna o ruskom plinu, koji čini 55 posto njezina uvoza plina. Unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu ruski plin i dalje stiže u EU, koja odbija uvesti embargo, kao što su učinile Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Berlin ipak želi brzo smanjiti svoju ovisnost tražeći druge opskrbljivače. Njemačka vlada će u tu svrhu ubrzati gradnju LNG terminala radi uvoza ukapljenog plina.

Nedavno je potpisala ugovor s Katarom, velikim izvoznikom LNG-a, o “dugoročnoj opskrbi”, u prigodi Habeckova posjeta toj zemlji Perzijskog zaljeva proteklog vikenda.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img